De apparatuur waarmee Van Duin (inzet) contact legde met André Kuipers in het ISS.

Zendamateur legt contact met ISS
Laatste update: 28 februari 2012 om 11:50

NOORDWIJK - Het is de Noordwijkse zendamateur Jaap van Duin afgelopen zaterdagavond gelukt contact te leggen met astronaut André Kuipers aan boord van het International Space Station (ISS).

Zaterdag even voor 19.00 uur kwam het International Space Station over Nederland. Van die gelegenheid maakte André Kuipers gebruik om aan de hand van zijn tijdelijke zendamateurvergunning PI9ISS contact te leggen met zandamateurs op aarde. Ook in Noordwijk werd Kuipers goed ontvangen en er werd snel een verbinding gemaakt  met Noordwijker Jaap van Duin (PA7DA).

 

"De korte sterke radioverbinding werd op de zogenaamde 2 meterband gemaakt met een shiftcontact, waarbij het station op aarde zendt op 145.200MHz en de ISS op 145.800 MHz. Het gebruikte zendvermogen in smalband FM was laag met ongeveer 10 Watt", legt Van Duin voor de kenners uit.

 

Radiocontact met het ISS is volgens Van Duin niet zo bijzonder als het klinkt: "Vanuit  het International Space Station worden met regelmaat zendamateuractiviteiten ontwikkeld door astronauten en kosmonauten met een amateurzendvergunning. Met regelmaat worden zo verbindingen gemaakt met scholen, die een afspraak maken via de ESA of de ARISS (organisatie verantwoordelijk voor radioamateur gebruik ISS)."

 

Dat Van Duin als radioamateur contact legt met het ISS is echter zeldzaam. Maar eigenlijk ook weer een fluitje van een cent: "Voor een zendamateur is de afstand van ongeveer 350 kilometer naar de ISS vrij kort."