Boekenverkoopster Pauline Goedemans van Grimbergen Boeken uit Lisse: "Als je van lezen houdt, verveel je je geen moment" (Foto: Jaap van Ekeris).

Boekhandelaar Pauline Goedemans omarmt 'griezelige' Kinderboekenweek
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:45

LISSE - Spoken, vampiers en andere engerds stelen dit jaar de show in de Kinderboekenweek, die afgelopen woensdag van start is gegaan. Tot en met 15 oktober vinden door het hele land activiteiten plaats rondom het kinderboek. Het thema is: griezelen (onder het motto: gruwelijk eng!).

Ook in de Bollenstreek doen scholen, bibliotheken, culturele centra en boekhandels massaal mee. Een mooi voorbeeld daarvan is Grimbergen Boeken in Lisse. Eigenares Pauline Goedemans over het belang van lezen en de rol van de Kinderboekenweek.

Het is nog vroeg als we aanschuiven bij Grimbergen Boeken. Over iets meer dan een uur gaat de winkel aan het Vierkant open en Pauline Goedemans (56) treft de laatste voorbereidingen voor de Kinderboekenweek die vandaag, woensdag 4 oktober, van start gaat. Ze is er helemaal klaar voor. De etalage is prachtig versierd door leerlingen en leerkrachten van basisschool de Lisbloem, de tafels vol kinderboeken staan er mooi bij en overal staan en hangen attributen die te maken hebben met het 'enge' thema van het jaarlijkse evenement. "Dit is de enige week die tien dagen heeft', grapt de onderneemster, waarna ze nog wat boeken herschikt en rechtlegt.


Dolfje Weerwolfje
Goedemans is sinds vorig jaar eigenaar van de zelfstandige boekhandel. Ze was blij toen ze, nadat ze er tien jaar in vaste dienst had gewerkt, de kans kreeg de winkel over te nemen van de vorige eigenaren, Jos en Ria Grimbergen. De geboren Lissese (woonachtig in Hillegom) zit al sinds 1978 in het boekenvak; een vak dat haar op het lijf is geschreven. Praat met Goedemans over boeken en haar ogen beginnen te glinsteren. "Wat er zo leuk aan is? Het biedt altijd stof tot praten. Er zijn zoveel verschillende genres, dat je nooit uitgepraat raakt. Het lezen van boeken verrijkt je leven. Dat is een boodschap die ik ook aan kinderen zou willen meegeven."


Even verderop, verspreid over drie tafels, ligt een uitgebreide verzameling kinderboeken die ze zelf bij elkaar heeft gezocht. Er is een tafel voor de onderbouw, de middenbouw en de bovenbouw. Ze bevatten titels van alle bekende griezelauteurs, zoals Roald Dahl en Paul van Loon (van 'Dolfje Weerwolfje'). "Er zitten echte juweeltjes tussen", zegt Goedemans. "Ik vind ze allemaal even leuk. Weet je trouwens dat er in ons land ontzettend veel wordt gelezen, ook door kinderen? Anders dan de media ons soms willen doen geloven, zit het lezen van kinderboeken in de lift.

Er wordt enorm veel aan leesbevordering gedaan. Ook voor pubers, ja. Dat hebben we hier gemerkt: afgelopen zomer kwamen er opvallend veel jongvolwassenen in de winkel. En ook op scholen wordt er veel aandacht aan besteed. Neem bijvoorbeeld de Literatour, de jaarlijkse boekenweek voor jongeren van 15 tot en met achttien jaar, met een eigen prijs, schrijvers in de klas en een geschenk."


Inspiratie
Ze heeft voor deze Kinderboekenweek een uitgebreid programma samengesteld. Het thema griezelen leeft volgens haar enorm onder de jeugd en biedt volop inspiratie. "Komende zondag komt Bies van Ede, schrijver van enge boeken, naar onze winkel om te vertellen hoe je griezelige boeken schrijft. Ook leest hij voor uit eigen werk. Daarna geeft creatief onderneemster Janneke Verdijk een workshop voor alle leeftijden. Deelnemers maken een harmonicaboekje waar ze zelf enge dingen in kunnen schrijven of tekenen. De feestelijke middag begint om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Toegang is gratis. Van tevoren wel even laten weten of je komt, via de website.


Donderdag 12 oktober presenteert schrijver Anton Boon uit Lisse vanaf 19.00 uur zijn zojuist verschenen boek Zilvergoud! Er komt een verteller - Debby Roukens van Omroep West - en er is muziek (Jivendro). Het programma duurt ongeveer een uur. 'Zilvergoud, de tranen der goden', een modern sprookje, is het debuutboek van Anton Boon. Hij heeft het boek speciaal geschreven voor kinderen vanaf tien jaar en het gaat over een wonderbaarlijke reis door de tijd. Belangstellenden kunnen vooraf inschrijven via onze website. Het Kinderboekenweekgeschenk is overigens dit jaar 'Kattensoep' van Janneke Schotveld, die eerder de reeks Superjuffie schreef."     


Woordenschat
De ervaren boekhandelaar is blij met initiatieven als de Kinderboekenweek. Wat haar betreft, kan er niet genoeg worden gelezen. "Als je van jongsaf aan wordt voorgelezen en daarna zelf gaat lezen, krijg je een enorme woordenschat. Daar heb je later alleen maar voordeel van. Zoals ik al zei: het verrijkt je leven. Daarbij: als je van lezen houdt, verveel je je geen moment."


Ondanks de opkomst van e-readers en de invloed van internet gelooft Goedemans heilig in de toekomst van het 'fysieke' boek. "Ik denk dat de aandacht voor echte boeken weer gaat toenemen. Tegen de lezers van deze krant zou ik willen zeggen: kom toch vooral naar de boekwinkel om te zien wat er allemaal te lezen valt. Je kunt er gezellig rondsnuffelen en sfeer proeven.


Dat geldt natuurlijk ook tijdens de Kinderboekenweek; naast de kinderen zijn alle vaders, moeders, opa's en oma's welkom!"

Meer info: http://www.grimbergenboeken.nl