Het tuinpersoneel van Keukenhof legt de laatste hand aan het bloembollenmozaïek 'Romantiek in bloemen' (Foto: Erwin Brandt).

Voor Keukenhof is de lente nu al begonnen
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:38

LISSE - Terwijl een groot deel van Nederland bezig is met de herfst en zich opmaakt voor de naderende winter, begon afgelopen donderdag voor de Keukenhof de lente.

Eerder in de week was al een begin gemaakt met het planten van de 7 miljoen bollen in het park, maar het officiële startsein is traditiegetrouw de laatste hand aan het bloembollenmozaïek. De 40 tuinmannen van Keukenhof hebben hierin 50.000 bloembollen geplant, stuk voor stuk op de juiste plek zodat volgend voorjaar 'Romantiek in bloemen' te bewonderen zal zijn.

"De voorbereidingen voor een nieuw seizoen beginnen al een jaar van te voren", vertelt directeur Bart Siemerink. "Vorige week kwamen de bollen echter binnen en dan begint het echt. Met het plantmoment hebben we altijd mooi weer, maar deze herfstachtige omstandigheden heeft ook wel wat".


"Het is eigenlijk heel simpel", vertelt één van de personeelsleden. "De bollen gaan erin en de natuur doet de rest. QWe zijn vandaag slecht begonnen, maar over een heel jaar gezien valt nog steeds dezelfde hoeveelheid regen. Het komt alleen steeds meer met vlagen tegelijk".


"De uitdaging voor ons is om het lentepark elk jaar mooier te maken", vertelt Siemerink enthousiast verder. "Het bloemenpark moet net als het uit twee lagen bollen bestaande bloemenmozaïek acht weken in bloei staan en de laatste bezoeker moet in principe net zoveel moois voorgeschoteld krijgen als de eerste".
Dan is het zover en gaat plotseling de wind een beetje liggen en steekt er zowaar een schraal zonnetje om de hoek. Precies op tijd om het juist weer een beetje opgedroogde en opgewarmde tuinpersoneel de laatste hand aan het bloembollenmozaïek 'Romantiek in bloemen' te laten leggen. Met behulp van een hoogwerker krijgen fotografen de gelegenheid om van bovenaf alvast een indruk te krijgen.


Keukenhof staat volgend jaar volledig in het teken van de romantiek. Het thema verwijst naar de romantisch ontworpen siertuin in 1857 voor Kasteel Keukenhof. Ook de bloemenshows staan in het thema van de romantiek en de rozenshow wordt groter dan ooit. Het Keukenhofseizoen wordt afgesloten met een festival met klassieke muziek in het park tussen de tulpen. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober is het park van 10.00  tot 16.30 uur geopend voor de jaarlijkse bloembollenmarkt en wordt het mozaïek gepresenteerd. Keukenhof is volgend jaar open van 22 maart tot en met 13 mei.