Wethouder Krijn van der Spijk hijst op de bouwplaats van het nieuwe Katwijkse zwembade de vlag ten top omdat het hoogste punt van de nieuwbouw is bereikt (Foto: Erwin Plug).

"Het wordt geen dertien in een dozijn zwembad"
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:37

KATWIJK - "In zeven maanden is er behoorlijk veel gedaan", vertelt wethouder Krijn van der Spijk, voorafgaande aan de viering van het hoogste punt van de bouw van het nieuwe zwembad in Katwijk aan Zee.

"Vooral gezien de complexiteit van het project wil ik de bouwers complimenteren met de inzet." Woensdagmiddag werd de vlag in het hoogste punt van het nieuwe zwembad gehesen. Voorjaar 2018 staat de opening gepland.

Katwijk krijgt een nieuw zwembad dat weer helemaal voldoet aan de eisen van tegenwoordig. Het nieuwe zwembad zal het huidige zwembad Aquamar in 2018 vervangen en wordt momenteel gebouwd op de plek waar het buitenbad gelegen was. Na een lange voorbereiding is in februari 2017 de eerste van de 200 palen voor het nieuwe complex geslagen. Deze maand werd het hoogste punt bereikt, namelijk elf meter hoog.


"Het wordt allemaal groter dan het huidige zwembad. Drie baden met een totaal van 3200 kuub water", aldus wethouder Krijn van der Spijk, staande middenin het geraamte van de nieuwbouw. Het hoogste punt markeert de top van de glijbaantoren. De glijbaan wordt in totaal 76 meter lang en krijgt zelfs een snelheidsmeter. Het diepste punt van het hele zwembad ligt vier meter diep. Dit is het diepste deel van het wedstrijdbad van 35 meter bij 25 meter, dat uitstekend geschikt is voor waterpolo en wedstrijdzwemmen. Ook komt er een multifunctioneel bad van 25 meter bij 12,5 meter en een groot recreatief bad met sauna, peuterbad en glijbaan. Buiten zal een waterspeelplaats verschijnen voor de kinderen.


Van der Spijk: "Katwijk krijgt uiteindelijk een nieuw modern zwembad met faciliteiten voor jong en oud. Het wedstrijdbad wordt qua bouw en omstandigheden een internationaal bad. Er komen twintig camera's binnen het gebouw en enkele camera's erbuiten. Zo komen er vierhonderd lockers om de spullen op te kunnen bergen. En dat ook nog eens met de modernste snufjes, dus geen gerommel met bandjes en sleutels. En dat zijn nog maar een paar zaken die ik even aanhaal. Het wordt geen 'dertien in een dozijn' zwembad." Het zwembad is gericht op recreatie, instructiezwemmen, verenigingen en doelgroepen. Het wordt comfortabel, duurzaam en ruim. Als alles volgens de planning verloopt, wordt het in het voorjaar van 2018 in gebruik genomen. Er volgt nog een openingsfeest, maar dat zal nog nader bekend gemaakt worden.


Na het in gebruik nemen van het nieuwe zwembad wordt het oude zwembad Aquamar gesloten. Tot dat moment blijft het huidige bad geopend. " En dat wordt ook nog een uitdaging, aangezien de oude bouw vlak naast de nieuwe bouw ligt. Ook daarmee wil ik de verantwoordelijken een compliment geven, want het luistert allemaal erg nauw. Er wordt veel gedaan op weinig oppervlakte. Na de sloop van het oude zwembad komt er weer meer parkeerplek vrij. Ook de diverse klankbordgroepen (o.a. bewoners en medewerkers zwembad) wil ik bedanken. Er was nog weleens een negatieve klank, maar dat heb je altijd met nieuwe zaken en ontwikkelingen. Uiteindelijk is er een mooi compromis uitgekomen."