Afgelopen maandag is begonnen met de sloop van de Van Speykflats aan de Ringvaart in Lisse. De vijf flats worden één voor één gesloopt om plaats te maken voor luxe villa appartementen en 't Speykpark (Foto: Erwin Brandt).

Rijp voor de sloop
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:34

LISSE - De eerste van de vijf gezichtsbepalende Van Speykflats aan de Ringvaart in Lisse wordt langzaam maar zeker met de grond gelijk gemaakt.

Sinds Beelen Sloopwerken B.V. uit Harderwijk afgelopen maandag de sloophamer erin zette, is binnen een paar dagen al een derde van de eerste flat verworden tot een grote hoop stenen.

De flats, die in 1962 en 1966 gebouwd zijn, zijn volgens bestuurder Hans Al van Woonstichting Stek uit Lisse niet meer van deze tijd. "Al In 2009 bleek uit onderzoeken dat de appartementen aan de Van Speykstraat slecht zijn en het te duur is om de woningen te renoveren. De woningen zijn klein, slecht geïsoleerd, er is veel geluidsoverlast en een deel van de woningen heeft geen centrale verwarming".
De sloop maakt onderdeel uit van het project De Waterkanten. Een totale metamorfose tussen de Oranjelaan en de Ringvaart in de buurt van het centrum van Lisse.

In het plan zijn al verschillende voorzieningen zoals het nieuwe Sportcentrum inclusief zwembad, het nieuwe Fioretti College en het Havengebouw gerealiseerd en daarvoor in de plaats het oude zwembad, sporthal en schoolgebouw gesloopt. Op stapel staan nog een aantal eengezinswoningen op de lege plekken, luxe villa appartementen en 't Speykpark aan de Ringvaart, waar nu nog de vijf flats aan de Van Speijkstraat staan en de Tweelingtorens tussen de brandweerkazerne en de vernieuwde entree van De Waterkanten. Als laatste zitten de Hoogwaardige Openbaar Vervoersverbinding (HOV) ter hoogte van het zwembad en de ingang van de wijk, die Noordwijk via Lisse met Schiphol verbindt, nog in de pijplijn. Bij de ontwikkeling van het Sportlaangebied is rekening gehouden met de aanleg van de buslijn.

Het tracé zal lopen over de bestaande Sportlaan en Lisse verlaten via een brug over de Ringvaart ter hoogte van het Fioretti College, maar nog niet bekend is wanneer deze brug precies wordt gebouwd.


Project De Waterkanten is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Lisse en projectontwikkelaar VORM uit Papendrecht.