Wessel, Mirthe, Evy, sociaal werker Richard Grimbergen van Jongerenwerk Welzijnkwartier Teylingen, Luca en Maud genieten als hun achttien gasten smullen van het hoofdgerecht (Foto: Ingrid Langeveld).

Kookkunst Sassenheimse jongeren is "uitstekend"
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:32

SASSENHEIM - Eregast zijn aan de dis bereid door de tieners Maud, Luca, Evy, Mirte en Wessel. Die eer viel te beurt aan de Teylingse burgemeester Carla Breuer en haar zoon Jort.

Samen met zestien andere gasten van de vijf jongeren maakten de twee ereburgers deel uit van het selecte gezelschap genodigden, dat afgelopen maandagavond in het kader van de activiteit 'Run je eigen toko' van Jongerenwerk Welzijnskwartier Teylingen genoot van een overheerlijk drie gangen menu in Grand Café Graaf Jan aan de Jan van Brabantweg in Sassenheim. "Verrukkelijk. Alles smaakt werkelijk waar geweldig lekker. Jullie kookkunst is uitstekend", complimenteerde Breuer het energieke en hardwerkende vijftal.

Sociaal werker Richard Grimbergen van Jongerenwerk Welzijnskwartier Teylingen is de kartrekker van de primeuractiviteit 'Run je eigen toko'. Onder zijn begeleiding en in samenwerking met John, Brian en Arida de Kooker, de uitbaters van Grand Café Graaf Jan, volgden het kwintet jongeren de afgelopen weken een kookcursus en leerden op verschillende middagen of avonden achtereenvolgens een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert maken en bovendien bedienen en het indekken van tafels.


Deze avond met het uitserveren van de gerechten aan hun gasten en aan eregast Breuer vormde de apotheose van het leerprogramma. "Vanuit de doelgroep was vraag om iets met koken te doen", belichtte Grimbergen de geboorte van de activiteit 'Run je eigen toko'. "Vervolgens stapte ik Graaf Jan binnen en bij het aanhoren van mijn project bood John meteen zijn welwillende medewerking aan. Jongeren een kans bieden hun talenten te ontwikkelen en zich op deze manier dienstbaar maken aan de samenleving sprak hem aan." De ene gast wenste bij het diner een wijntje en de ander een biertje. Als een vriendelijke goedlachse serveerster bediende Maud haar gasten. "Koken en bedienen, het is echt superleuk. Liefst wil ik het allemaal nog een keer doen", glom de tiener met een brede grijns.


"Toch was het eigenlijk best wel spannend", bekende Evy. "Nu is het toch voor het eggie. Het gaat allemaal sneller dan tijdens het oefenen. Zojuist ging nog een glas wijn om maar gelukkig liep dat goed af." Zichtbaar had het vijftal het naar het zin, alhoewel het op sommige momenten flink aanpoten was. "Ik ga voor de zalm", gaf een tafelgast aan ober Wessel zijn keuze, of een spies met vlees of een moot vis, van het hoofdgerecht door, terwijl Luca al het voorgerecht, een frisse salade, uitserveerde. Moe maar voldaan keken zowel Grimbergen als de vijf tieners na afloop terug op een leuke en prachtig leerzame tijd maar bovenal een avontuurlijke avond. "Voorbije weken waren de jongeren alle vijf fantastisch bezig en werkten als een goed op elkaar ingespeeld team prima met elkaar samen. En zo hoort het feitelijk ook!"