Justin Valk (r.) in gelukkiger tijden, in een duel tegen FC Lienden (Foto: Orange Pictures).

Justin Valk heeft eindelijk zicht op herstel
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:31

LISSE - "Eindelijk weet ik wat er aan de hand is en wat ze er aan gaan doen." Opluchting heeft zich meester gemaakt van Justin Valk, verdediger van FC Lisse.

Sinds de zomer kampt hij met een mysterieuze blessure. Bij hevige inspanning voelt zijn voet alsof die slaapt. Maar wat er exact speelde was tot ruim een week geleden nog niet duidelijk.

Na verschillende specialisten te hebben bezocht, kwam hij via zijn trainer bij sportarts Alphons de Kort terecht. En die kwam uiteindelijk achter de oorzaak. Een spier in de knieholte van Valk drukt z'n slagader dicht. Die spier wordt warm en dus groter bij inspanning. Daardoor wordt de doorbloeding een stuk slechter en ontstaat het tintelende gevoel in z'n voet.


En dus moet Valk op 19 oktober onder het mes. Wat daarna de prognose voor de verdediger is, is nog onduidelijk. "Het ligt er aan wat ze aan gaan treffen", legt de 26-jarige voetballer uit. "Eerst gaan ze met de desbetreffende spier aan de slag, daarna kijken ze naar de slagader. Op de foto viel al te zien dat die wat meer is gaan lubberen zeg maar. Als ik open lig kunnen ze pas echt zien in hoeverre het beschadigd is. Als ze een stuk moeten vervangen, zal dat uit mijn bovenbeen gehaald moeten worden."


"De artsen kunnen daarom nog niks zeggen over de revalidatie", vertelt Valk. "Voor mij is het prettig dat ik nu een datum heb, dat ik weet wanneer ik word geholpen. Hoe het traject er daarna uitziet is onzeker. In eerste instantie ga ik er gewoon vanuit dat de operatie goed gaat."


Afwijking
Aan lange onzekerheid en een periode van twijfels komt in ieder geval een einde. En dat geeft Valk de nodige rust. Verder is het vooral pech geweest die de voetballer heeft achtervolgd. De blessure is niet ontstaan na contact met een andere speler, maar is gewoon een aangeboren afwijking. "Elk lichaam ziet er anders uit. Dit had iedereen kunnen overkomen. De slagader, die het probleem veroorzaakt, heeft altijd zo gelegen in mijn been. Door mijn spierontwikkeling is die dus op de slagader gaan drukken."


Valk moet zich de avond van tevoren melden in het ziekenhuis. "Als de operatie goed is verlopen, zal ik nog drie tot vier dagen moeten blijven. Daarna mag ik thuis verder revalideren.".


Blessureleed
Ondertussen probeert Valk zo positief mogelijk te blijven, hoewel blessureleed hem al lang achtervolgt. In z'n jongere jaren, toen de verdediger nog in de jeugdopleiding van Ajax speelde, kreeg hij te maken met groeipijnen en stopte hij zelfs even met voetballen op hoog niveau. Via Hellas Sport kwam hij vijf jaar geleden bij FC Lisse terecht.


En daar maakte hij vrienden als Thierry Monteny, Tom Broekhuizen en Sean den Hoed. Jongens die hem nu een schouderklopje geven en berichten sturen als troost. "Ze vinden het allemaal ontzettend vervelend voor mij. Iedereen zegt: 'Ik heb nog nooit van die blessure gehoord. Dat het uitgerekend jou moet overkomen.' Ze zijn allemaal heel meelevend; m'n vrienden en teamgenoten. Dat geeft een fijn gevoel."