Het bestuur van Mozaiek heeft alle vertrouwen in de toekomst van de operettevereniging en ziet uit naar de jubileumvoorstellingen van "Die Csársásfürstin" in het laatste weekend van oktober (Foto: Jos Westgeest).

Mozaiek Operette presenteert Csárdásfürstin met gouden randje
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:14

NOORDWIJK -  Mozaiek Operette uit Noordwijk viert dit jaar haar gouden jubileum.  De jaarlijkse operetteproductie in het najaar is de bekroning van het gouden jubileumjaar. 

Hiervoor is niet minder dan de operette "Die Csárdásfürstin" van Emmerich Kálmán (1882-1953) op het repertoire genomen.  "Een operette die wel vaker op het repertoire heeft gestaan bij Mozaiek en vele leden en oud-leden van de vereniging dierbare herinneringen oproept",   aldus de enthousiaste voorzitster Ineke Engelhard. "Aan deze uitvoering doet dan ook een aantal oud-leden mee! De jubileumproductie wordt dan meteen een soort reünie,  want hoe kan je dat beter doen dan op de planken."

"Maar Die Csárdásfürstin is natuurlijk niet alleen een feestje voor ons.  Ook voor het publiek,  dat met deze beroemde operette een fantastische avond of middag krijgt getrakteerd.  Deze operette is een van de bekendste werken uit de Zilveren Periode van de Operette (1900-1940) van de componist Emmerich Kálmán.  Andere bekende werken zijn "Gräfin Mariza" en "Die Zirkusprinzessin",  die net als "Die Csárdásfürstin" vanaf het eerste moment kassuccessen zijn geweest. Niet in de laatste plaats door de toevoeging van Hongaarse muziek aan het destijds overheersende Weense repertoire. De muziek heeft daarmee door de jaren heen dan ook niets aan zijn aantrekkingskracht verloren. Een van de eerste tot de laatste noot zijn de operettes van Kálmán een groot feest voor de uitvoerenden en het publiek.  Uiteraard zullen wij ook in de uitvoering zelf extra uitpakken vanwege het jubileum. 

Wij mogen ons gelukkig prijzen veel eigen solisten in huis te hebben,  maar voor deze productie hebben wij twee gastsolisten aangetrokken voor de mannelijke solistenpartijen.  Zo kunnen wij onze eigen mannen volledig inzetten in de andere rollen en het koor.  Deze partijen zijn in koren altijd wat onderbezet helaas. Maar naast het oor wil het oog ook wat.  Wij werken al jaren samen met het kostuumatelier Van Staten uit Alkmaar,  bekend van zijn oogstrelende kostuums. Speciaal voor ons jubileum heeft Van Staten een groot aantal kostuums opnieuw ontworpen en vervaardigd. Ook worden wij begeleid door een groot orkest onder leiding van Joep van Oord,  een bekende dirigent in het operetteveld.  Evenals dat de regie wordt gedaan door de in operetteland gepokt en gemazelde Jaap Dijkhuis. De dansen worden uitgevoerd door DC Dance uit Katwijk." 


"Als een van de weinig overgebleven operetteverenigingen in de regio mogen wij ons nog steeds verheugen op een trouw publiek en kunnen wij nog steeds jaarlijks drie voorstellingen geven,  die bijna altijd uitverkocht zijn.  Daarom is het waard dit jubileum te vieren samen met al diegenen die Mozaiek een warm hart toedragen.  Operette verdient het weer aandacht te krijgen. Door de jongeren wordt het vaak versleten als oubollige muziek,  terwijl de eerste musicals zijn ontstaan uit de operette.  En kijk eens naar André Rieu!  Die speelt grotendeels operettemuziek en daar staan mensen voor in de rij en springen van hun stoel tijdens de concerten. Dus wat dat betreft blijven wij ervoor gaan bij Mozaiek en hopen wij nog heel lang operette te mogen uitvoeren in Noordwijk. Niet in de laatste plaats dankzij de geweldige financiële steun die wij ook van de Gemeente Noordwijk mogen ontvangen."


De voorstellingen van "Die Csárdásfürstin" vinden plaats op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober a.s. in Theater de Muze,  Wantveld 2 te Noordwijk aan Zee.  Aanvang op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur,  zondag 14.00 uur.  Entree € 22.  Kaarten zijn te bestellen via www.demuzenoordwijk.nl of de theaterkassa 071-3646226.

Meer informatie via de website of FB mozaïekoperette.

 

Meer info: http://www.mozaiek-operette.nl