Poolse en niet-Europese migranten vierden afgelopen zondag een feestje in De Schelft vanwege het behalen van hun diploma Nederlands, Inburgering of Maatschappelijke Activering (Foto: Erwin Brandt).

Kreda reikt bijna honderd diploma's uit aan migranten
Laatste update: 3 oktober 2017 om 15:56

NOORDWIJKERHOUT/STREEK - Het was afgelopen zondag groot feest in De Schelft in Noordwijkerhout.

Onder belangstelling van familieleden en vrijwilligers reikte de Stichting Kreda daar diploma's uit aan ruim negentig migranten, die allemaal waren geslaagd voor een cursus Nederlands, Inburgering of Maatschappelijke Activering. Extra reden voor het feestje was dat er voor het eerst niet alleen Poolse cursisten hun diploma behaalden bij de stichting, maar ook migranten van niet-Europese afkomst.

door Erwin Brandt
"Het is werkelijk indrukwekkend", geniet secretaris Valeska de Bruijne-Hintzen met volle teugen. "Vandaag krijgen zestig Poolse cursisten en eenendertig niet-Europese migranten hun diploma feestelijk uitgereikt. Het is prachtig om te zien hoe de mensen uit Polen, Eritrea, Syrië, Sierra Leone en andere landen allemaal met elkaar omgaan. Zelf heb ik toevallig een Poolse naam, maar ben ik geboren en getogen in Nederland met Nederlandse ouders. Wel heb ik Pools gestudeerd en ben ik na mijn pensioen bij Kreda terechtgekomen. Ik vind het namelijk belangrijk om mijn steentje bij te dragen en de migranten te helpen om een bestaan in Nederland op te bouwen."


Projectmanager Kasia Wallusch, die zich bij de stichting bezighoudt met de ondersteuning van migranten met schoolgaande kinderen, vindt dat Kreda het goed voor elkaar heeft. "De stichting is in eerste instantie begonnen om de Polen te begeleiden, maar zet nu dezelfde Polen in om niet-Europese migranten te begeleiden. Zeker in vergelijking met de rest van Nederland is de samenwerking met de Bollengemeenten bovengemiddeld. Uitgangspunt bij ons is het welzijn van de cursisten en daarom leveren we altijd maatwerk.

Je merkt dat de cursisten het de eerste vijf of zes weken moeilijk vinden om uit hun schulp te kruipen en het ook op andere terreinen lastig hebben. Maar na verloop van tijd ontstaat er een hecht groepsverband, merken ze dat hun Nederlandse taal verbetert en komen ze sterker in hun schoenen te staan. Hierdoor is het voor hun makkelijker om nieuwe mensen te leren kennen, hun netwerk te vergroten en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt. Door het in groepsverband te doen, zien ze bovendien dat ze niet de enige zijn en herkennen ze ongeacht hun achtergrond veel van elkaar."


Stichting Kreda, gevestigd aan de Heereweg tussen Lisse en Sassenheim, werd in 2012 opgericht met als doel om taalcursussen en activiteiten te ontwikkelen voor migranten. Kreda heeft een landelijk netwerk van mentoren en vrijwilligers. Naast cursussen Nederlands zijn er ook cursussen Pools voor de Nederlandse bedrijven en werknemers, thema-avonden, zaterdagschool om de Poolse taal te onderhouden, kinderfeestjes zoals Halloween en krijgen onderwijzers van basisscholen in de streek les in het Pools om te ondervinden hoe moeilijk het is om een taalbarrière te overbruggen.

Meer informatie via de website.