De vijf burgemeester van de Bollengemeenten en Corsovoorzitter Leo van der Zon brengen een toost uit op het succes van het Bloemencorso (Foto: Erwin Brandt).

Genoeg ideeŽn voor 'Bloemencorso 4.0'
Laatste update: 29 september 2017 om 11:09

LISSE - Terwijl er vanwege de jaarlijkse feestweek in het dorp zelf volop feest werd gevierd, vond er afgelopen maandag ook in het gemeentehuis van Lisse een feestelijke bijeenkomst plaats.

De burgemeesters uit de Bollenstreek kwamen daar bijeen met het Corsobestuur om na te praten over de afgelopen editie van de bloemenoptocht in april. Daarnaast werd er ook vooruit geblikt op het zogeheten 'Bloemencorso 4.0' en hoe digitalisering in de nabije toekomst een belangrijke rol gaat spelen.

Met de opmerking "fijn om elkaar eens te zien" opende de Lissese burgemeester Lies Spruit de bijeenkomst. "Het hele jaar door zijn we met de corso bezig, maar we zien elkaar nooit. De laatste editie was bijna perfect en we willen er dan ook een klein feestje van maken. Graag horen we verder de toekomstplannen van voorzitter Leo van der Zon en hoe alle burgemeesters de corso ervaren hebben."


Status aparte
De burgemeester van Noordwijkerhout, Gerrit Goedhart, opende het bal in de volgorde van de route. "We hebben eigenlijk een 'status aparte', omdat we niet aan de dag zelf deelnemen. Maar het verlichte corso op vrijdag bloeit als het bloemencorso zelf. Het verschil zit hem in het licht: avond- in plaats van daglicht. Het ruikt ook anders en het trekt busladingen vol bezoekers. We hebben het vanaf 2005 ingevoerd en het is een groot succes."


Finishplaats
Ook de Noordwijkse burgemeester Jan Rijpstra was lovend, al zou hij het corso liever in Leiden dan in Haarlem zien eindigen. Opmerkelijk omdat Noordwijk van 1960 tot 1995 als finishplaats fungeerde, maar dat privilege moest inleveren toen de route werd omgedraaid. Kennelijk heeft de badplaats geen ambities meer in die richting. Het heeft inmiddels als alternatief voor de corsofinish het evenement 'De Mooiste File van Nederland'. "Ik denk ook dat het allemaal nog wel groter kan", voegde Rijpstra eraan toe. "Er moet veel meer met social media worden gedaan, met de bloemenoptocht meegewandeld gaan worden a la de Vierdaagse van Nijmegen en een hoedjesparade worden ingevoerd. Zo krijgt de corso nog meer cachet."


Spoorwegovergang
Carla Breuer, de burgemeester van Teylingen, voelde zich gezegend dat de optocht door twee van 'haar' dorpen komt. Ze gaf aan te genieten van alle reuring bij het steken in de hal van De Leeuw Flowerbulbs in Sassenheim. "Het begint eigenlijk al als de bollenvelden kleur krijgen en eindigt steevast met een glimlach tijdens de bloemenparade. Feit blijft dat het allemaal weer veel te snel voorbij is. Behalve bij de spoorwegovergang in Voorhout. Daar moeten we nog eens op brainstormen hoe dat beter, anders en vooral mooier kan."


Propvol
Gastvrouw Spruit sprak haar verbazing uit over bezoekers die op de corsodag nog laat in de ochtend naar Lisse denken af te kunnen reizen. "Sinds jaar en dag zitten de wegen dan al propvol en is er geen doorkomen meer aan. Dat komt omdat er twee hotspots zijn; het corso en Keukenhof. Fijn zou zijn als de automobilisten meer sturing krijgen en over verschillende wegen naar Lisse worden geleid. Ik slaak wel elk jaar een zucht van verlichting als alles weer veilig voorbij is", aldus Spruit.


Sneltreinvaart
De Hillegomse burgemeester Arie van Erk sloot de rij. "De voorgaande jaren heerste er in Hillegom sterk het gevoel van 'o ja dit dorp moet ook nog even'. In sneltreinvaart en nauwelijks aaneengesloten raasde de stoet dan voorbij. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de laatste editie wat dat betreft perfect was. Mooi op tijd en geen gaten. Haarlem of Leiden maakt mij niet uit, maar Hillegom mag wel verder uitgebouwd gaan worden. Plaats bij ons ook een tribune en haal veel meer uit ons spoorwegstation."