De Leeuwenhorst-leerlingen oefenden dinsdag hun presentatie, waarin ze onder andere uitlegden welke koek en snoep er in Nederland worden gegeten (Foto: pr).

Leeuwenhorst naar Japan
Laatste update: 29 september 2017 om 10:57

NOORDWIJKERHOUT - Aanstaande donderdag gaat een nieuwe groep van 12 leerlingen en 3 docenten van College Leeuwenhorst naar Japan.

In het kader van de stedenband tussen het Japanse Hirado en Noordwijkerhout gaat de inmiddels 6e editie van deze scholenuitwisseling van start. De belangrijkste kenmerken van deze uitwisseling zijn samenwerking, educatie en het vergroten van de 'interculturele bagage'. "Die de leerlingen de rest van hun leven met zich mee zullen dragen", aldus coördinator Rudolf Draijer.

Ook dit jaar was de animo weer groot en moesten veel leerlingen teleurgesteld worden. Na de selectie hebben de uitverkoren leerlingen verschillende voorbereidingsbijeenkomsten gehad. Zo werden brainstormsessies omgezet in een heuse presentatie over Nederland, inclusief klompendans, die ze in Hirado zullen opvoeren. Ook werd het huiswerk in overleg met de docenten gepland, zodat de leerlingen goed voorbereid op reis kunnen.

Daarnaast luisterden de leerlingen afgelopen dinsdag aandachtig naar een presentatie over wat ze te wachten staat. Deze werd gegeven door Rick Borst, die dit jaar voor het eerst namens de Stichting Hirado-Noordwijkerhout mee zal gaan met de Noordwijkerhoutse delegatie. ''Het is belangrijk dat de leerlingen weten wat ze te wachten staat'', vind hij. ''Japan is een totaal andere cultuur en daarom is het essentieel om in ieder geval de do's en dont's alvast te kennen''. De leerlingen vonden vooral het Japanse badritueel erg bijzonder.


Dinsdag werd er ook nog een laatste informatiebijeenkomst georganiseerd voor de ouders van de leerlingen. Coördinator van de Japan-uitwisseling op het Leeuwenhorst, Rudolf Draijer, gaf deze avond vorm. Ook was er ruim de gelegenheid voor de ouders om hun vragen te stellen. Aansluitend voerden de leerlingen hun 'national presentation' op als een soort generale repetitie voor Japan.


Donderdag zullen de leerlingen en hun begeleiders via een overstap in Helsinki naar Fukuoka vliegen. Daar zullen ze worden opgewacht door een delegatie van de gemeente Hirado en per bus naar Hirado worden vervoerd. Om de Japanse cultuur zo goed mogelijk te ervaren zullen de leerlingen gedurende het uitwisselingsprogramma in gastgezinnen verblijven. Het programma is met name gericht op het intensief kennismaken met de Japanse cultuur. Er zullen verschillende culturele activiteiten plaatsvinden, en de leerlingen zullen meerdere dagen op de drie Japanse high schools een programma volgen. Op woensdag 18 oktober keren de leerlingen weer terug naar Noordwijkerhout.