Jeffrey Jongeneelen speelde een sterke wedstrijd, maar miste ook de grootste kans van de wedstrijd (Foto: Hans Heemskerk).

RBB en IJsselmeervogels voelen erfenis spektakelstuk
Laatste update: 26 september 2017 om 16:36

RIJNSBURG - Een bloedeloze 0-0 was het niet. Daarvoor waren er nog genoeg momenten van opwinding. Bovendien vergoedde de spanning veel.

Maar dat Rijnsburgse Boys - IJsselmeervogels (een klassieker in het amateurvoetbal) niet aan de hooggespannen verwachtingen kon voldoen, was een feit. Omdat IJsselmeervogels niet echt durfde en Rijnsburgse Boys precisie en finesse voor het vijandelijke doel miste, was een middag zonder doelpunten een logisch gevolg.

De Uien en de Rooien, zoals de bijnamen luiden, vochten in het verleden talrijke heroïsche gevechten uit. Met als ijkpunt - uit Rijnsburgs perspectief dan - de editie van vorig seizoen. Jeroen Hessing maakte zich toen haast onsterfelijk. Hij mocht diep in blessuretijd invallen op het moment dat er een corner genomen moest worden. Hessing meldde zich in de Vogels-zestien en knikte met zijn eerste balcontact de winnende goal binnen: 4-3. Middelmors schudde op zijn grondvesten.


Het was een wedstrijd waarover lang werd nagesproken en die in aanloop naar de ontmoeting van zaterdag het verwachtingspatroon opschroefde. Zou het weer zo'n middag worden? Hardop durfden de aanwezigen te dromen. Dat pakte echter anders uit. De kans dat de wedstrijd uitgebreid wordt nabesproken bij de koffieautomaten is klein. Of het moeten de boezemvrienden Pieter Mulders en Willem Leushuis zijn. De coaches van Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels lieten vanaf dinsdag hun dagelijkse contact even varen. De psychologische oorlogsvoering was daarmee begonnen, evenals het speculeren over de opstellingen.


"Nee, dat wist hij niet", reageerde Mulders op de vraag of zijn vriend wist hoe Rijnsburgse Boys zou aantreden. "Vorige week tegen Lienden speelden we met twee spitsen en tegen Heracles Almelo met drie." Leushuis was het er niet mee eens. "Nee hoor, we wisten precies hoe ze gingen spelen en hebben vooraf alles doorgenomen. Ik wist dat Pieter niet in het mes wilde lopen en nooit 1 op 1 zou gaan spelen tegen Grot en Powel. Dat is dodelijk tegen ons."


Mulders koos inderdaad voor een 5-3-2-systeem, een keuze die goed uitpakte. Rijnsburgse Boys wist het geroemde spitsenduo van de Vogels aan banden te leggen. Met name Powel kwam niet in het stuk voor. Wat dat betreft deed de aanvalsleider van Rijnsburgse Boys het een stuk beter. Gelegenheidsspits Jeffrey Jongeneelen kon rekenen op de complimenten van Leushuis. 'Kan jij niet bij ons komen spelen' zei de coach glimlachend toen er na afloop in de dug-out door een select groepje werd nagepraat.


"Jongeneelen was de beste man op het veld", vertelde Leushuis even later. "En hij speelde slim. Hij zocht mijn linksback op (Justiana, red.), die al geel had en daardoor niets meer kon doen."