Onder andere voorzitter van de Raad van Bestuur Joost Kuurman en wethouder Adri de Roon zwaaiden afgelopen donderdag Astrid Verkerk (l.) uit als directeur van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse (Foto: Erwin Brandt).

Directeur WelzijnsKompas neemt afscheid
Laatste update: 14 september 2017 om 12:01

LISSE/HILLEGOM - Gepokt en gemazzeld, maar bovenal professioneel hobbyist. Naast de mensen staan en met een lach één en al oor.

Afgelopen donderdag nam Astrid Verkerk na bijna tien jaar afscheid als directeur van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. De Vogelenzangse schudde vele handen tijdens de druk bezochte receptie - mét lezing - in De Proeverij in Lisse.

Wethouder Adri de Roon vertelt dat het afscheid hem zwaar valt en associeert Verkerk met 'Beautiful People' uit het gelijknamige liedje van de Amerikaanse zanger Chris Brown. "Bijna tien jaar geleden trof Verkerk een in zichzelf gekeerde organisatie in mineur aan en kreeg zij de taak om daar verandering in te brengen. De gemeenteraad besloot nog geen jaar erna ook nog om de subsidie met een kwart te korten.

Het hele proces kostte dus veel energie én hoofdbrekens. Woelige jaren volgden met moderne prestatieafspraken, welzijn nieuwe stijl en uiteindelijk Welzijnskompas. Het was al met al geen gemakkelijke tijd en je verdient dan ook alle egards en veel dank. In bijna tien jaar tijd heb je het welzijnswerk gekanteld naar een positieve flow", aldus De Roon.


De Hillegomse wethouder Annechien Snuif sloot zich bij de woorden van haar collega De Roon aan. "Er is heel veel gebeurd en er waren een hoop downs. Na het samengaan van Welzijn Hillegom met Lisse kwam je bij mij in beeld. Er was een goede klik en het mooiste is dat we al helemaal gewend zijn aan WelzijnsKompas. Het neemt een belangrijke plaats binnen de gemeenten in en het kost geen hoofdbrekens meer. Je mag trots zijn op wat je allemaal hebt bereikt."


Voorzitter van de Raad van Bestuur Joost Kuurman liet weten dat het welzijnswerk in de gemeenten Lisse en Hillegom klaar is voor de toekomst: "Met dank aan de altijd vrolijke Verkerk. Alle neuzen staan weer dezelfde kant op. Het ga je goed."


Verkerk hoorde de lofredes lachend aan. "Ik ben nou eenmaal bekend om mijn harde stem en mijn lach. Mijn grootste drijfveer was de zorg voor geld. Om mensen echt het welzijn te geven dat ze nodig hebben én verdienen. De uitdaging voor nu is om te blijven anticiperen op de snelle veranderingen in de maatschappij. Ik wens iedereen daarom bijzonder veel inspiratie toe voor de toekomst."


Verkerk begon in 1975 als coördinator dagbesteding bij De Hafakker in Noordwijkerhout en werkte ruim achttien jaar als coördinerend directeur bij Stichting De Baan in Haarlem, een vrijetijdscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking.


In februari 2008 trad zij aan als directeur van Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL), later overgegaan in Welzijn Lisse, Welzijn Lisse-Hillegom en sinds begin dit jaar WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. "Ik ga het rustiger aan doen en alleen nog maar interim projecten uitvoeren", besloot Verkerk alvorens afscheid te nemen van de vele gasten.