't Hofje van Six was met ruim vijfhonderd nieuwsgierigen ene van de grote trekpleisters van Open Monumentendag in Lisse (Foto: Erwin Brandt).

Open Monumentendag Lisse gezellig en druk
Laatste update: 14 september 2017 om 11:57

LISSE - Aan de hand van het thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui' vond afgelopen zaterdag de 31ste editie van de landelijke Open Monumentendag plaats.

In het hele land waren zo'n vierduizend monumenten gratis toegankelijk. Met twintig monumenten, waarvan zeven voor het eerst toegankelijk voor publiek, was er ook in Lisse weer genoeg te zien.

Het was weer een uitgelezen kans voor Lissers om plekken te bezoeken én te ontdekken waar je normaal niet zo snel komt of zelfs aan denkt. "Je zou het alleen al voor de werkelijk prachtige schuifdeurtjes met bollenmotief uit 1913 doen", vertelt een enthousiaste bezoeker in Villa Johanna aan de Achterweg 4. "Het blijft bijzonder om te zien wat voor moois er allemaal achter de deuren van oudere panden schuilt of kan schuilen. Dat is naast gezelligheid en mensen ontmoeten de kern van deze dag." Bewoonster Simone Visser hoort het lachend aan. "De organisatie vroeg ons jaren geleden al om mee te doen. Maar we waren er tot dit jaar door een zesjarige verbouwing nog niet klaar voor. Over belangstelling hebben we trouwens niet te klagen. De hele dag door krijgen we aanloop. We dachten tevergeefs om tussendoor wel even te kunnen gaan zitten."


Met gemiddeld ieder jaar tussen de drie- en vierduizend bezoekers is de organisatie uitermate tevreden. Voorzitter Emma Schuuring, die voor de laatste keer het woord doet alvorens afscheid te nemen, zegt blij te zijn dat het toch nog mooi weer is geworden. "Het is namelijk voor de deelnemers én de organisatie veel werk om de monumenten 'klaar' te krijgen en gelukkig deed de R.K. Basisschool Beekbrug met totaal honderdveertig bezoeken nog even mee, voordat het volgend schooljaar definitief haar deuren moeten sluiten." Schuuring vertelt verder dat het heel leuk was om eens de vele koetjes en kalfjes van C. Duineveld en Zonen te aanschouwen alvorens bij de Lisserpoelmolen op bezoek te gaan.


"De Taveerne had er een groot feest van gemaakt. De eigenaren vonden het zo leuk om voor het eerst mee te doen dat er de hele dag van alles gratis te krijgen was. Kasteel Keukenhof sprak van een geweldige toeloop met vijf- tot zeshonderd bezichtigingen. Bij Stationsgebouw Tussenstation viel het op dat er veel jonge gezinnen kwamen. Niet alleen om het gebouw te bekijken, maar vooral ook de vele voorbijrazende treinen. 't Hofje van Six kraakte in zijn voegen met ruim vijfhonderd nieuwsgierigen, die volgens de vrijwilligers van de hoed van de rand wilden weten. Romijn's Antiek sprak van een ware topdag. Alleen voor de Heemtuin viel de dag letterlijk en figuurlijk in het water, tenzij de inwoners van waterplanten hielden."


Vanaf volgend jaar moet de organisatie verder zonder Schuuring en krijgt het ondanks de onverminderde belangstelling geen subsidie meer van de gemeente. Eric Prince, de nieuwe voorzitter van de organiserende Vereniging Oud Lisse, kreeg direct al gekscherend het advies om vooral de lijn Schuuring voort te zetten en nieuwe gegadigden te strikken met: 'wees maar niet bang hoor, er is nog nooit wat misgegaan én er is bovendien een verzekering voor'.