Wethouder Tom Horn praat na de opening met de leden van de werkgroep 'ontmoeten' van SamenMeer: "Ontmoetingen zijn de basis en ik vind het dan ook een geweldig initiatief" (Foto Erwin Brandt).

Nieuwe ontmoetingsruimte in dorpshuis De Meerkoet
Laatste update: 14 september 2017 om 11:56

LISSERBROEK - De meeste dromen zijn bedrog, maar niet allemaal. Dat bleek vorige week maar weer eens in Lisserbroek.

Daar werd in het voorjaar van 2014 een 'dromenenquête' verspreid onder alle inwoners, waarin zij aan konden geven wat zij voor de gemeenschap graag gerealiseerd zagen zien. Eén van de grote wensen was een 'huiskamer'. Afgelopen vrijdag werd die droom werkelijkheid en opende wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer het voorheen smoezelige computer hok in dorpshuis De Meerkoet als de nieuwe gemeenschappelijke 'Huiskamer'.

Horn komt uit Nieuw Vennep: "waar ze net als in Lisserbroek elkaar nog gedagzeggen." De wethouder zei het altijd leuk te vinden om weer in Lisserbroek te zijn. "Toen we het verslag van de 'dromenenquête' op het gemeentehuis lazen, waren we meteen enthousiast. Maar dachten tegelijkertijd van: nou, nou. Misschien willen ze wel teveel. Maar we zien dat tot nu toe, zoals de 'Huiskamer', alle dromen uitkomen.

Voortvarend werden er plannen gemaakt, de huiskamer op de kaart gezet, verwoed geld ingezameld en spullen gekocht en verzameld. Drie jaar lang werd er gewikt en gewogen en geklust naar vermogen. Dat lijkt lang, maar is het niet. Er gaat namelijk heel veel tijd in zitten. Mijn conclusie is dat het inderdaad SamenMeer is in Lisserbroek. Het is niet alleen belangrijk om nog meer dorpsgevoel te kweken, maar vooral ook te onderhouden. Ontmoetingen zijn de basis en ik vind het dan ook een geweldig initiatief. Ik ben er erg blij mee", aldus Horn.


Willemke Schefferlie van de werkgroep 'ontmoeten' van SamenMeer glimt van trots. "De huiskamer is bedoeld voor alle Lisserbroekers en een aanvulling op alle bestaande activiteiten. Er gebeurt weliswaar al veel, maar er kan altijd nog meer bij. Oorspronkelijk kom ik uit Monnikendam, waar iedereen elkaar kende en dat gaf een veilig gevoel. Dat gevoel heb ik nu ook in Lisserbroek. Het voelt als een warm bad."


Mede-werkgroeplid Anne Marie Fallon vult aan dat er samen met dorpsgenoten gebrainstormd gaat worden in een 'bruiscafé' over de activiteiten die in de nieuwe huiskamer gaan plaatsvinden. "Wat zeker is dat er een breiclub in komt aangevuld met een mini-bibliotheek, het repaircafé en het Mama Café. Voor de rest staan alle opties open evenals de openingstijden en het aantal dagdelen. Het belangrijkste voor nu is, is dat er een huiskamer is."


Andere leden vertellen enthousiast dat er eindelijk een ontmoetingsplek is gecreëerd. "Dat hadden we nog niet. Ouderen konden nergens heen en voor clubjes moet je vaak lid zijn. Vroeger waren hier vijftien kroegen, maar nu was er niets meer. We moeten overal voor naar Lisse, maar nu wat minder."


Lisserbroek SamenMeer zet de groeiende behoefte aan collectiviteit om in concrete plannen. Doel is om een samenleving neer te zetten, die de dorpsgenoten zelf voor ogen hebben. Een samenleving waarin mensen blijvend naar elkaar omzien en waar het in alle opzichten prettig vertoeven is. Meer informatie over de verschillende initiatieven is te vinden op de website.

 

Meer info: http://www.lisserbroeksamenmeer.nl