De jeugd vermaakt zich met oude spelletjes en attributen op de Turfmarkt, zoals het schavot dat hier wordt uitgetest door een jonge schavuit (Foto: Erwin Plug).

Schavuit op het schavot
Laatste update: 12 september 2017 om 16:22

KATWIJK - "Veel mensen hebben ook hun huis open gesteld tijdens Monumentendag en dat is mooi.

We zijn daar als gemeente dankbaar voor", vertelt burgemeester Cornelis Visser bij de opening van Open Monumentendag 2017 te Katwijk aan de Rijn. De 31e editie van het landelijke evenement trok in totaal 950.000 bezoekers getrokken in heel Nederland. Iets minder dan vorig jaar en dat had mede te maken met het af en toe matige weer.

Het thema dit jaar was 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. De Open Monumentendag te Katwijk startte officieel nabij de Roskam en de Turfmarkt in Katwijk aan de Rijn. Het droge en soms zonnige weer in Katwijk maakte het uitermate aangenaam om op de fiets of lopend allerlei monumenten te bezoeken. Al vroeg waren er veel mensen op de opening van Monumentendag afgekomen. Burgemeester Cornelis Visser en Yvonne van den Anker - de nieuwe voorzitter van het comité Open Monumentendag Katwijk - hadden een korte toespraak op de Roskambrug, voordat er een kanon aangestoken werd. "Regelmatig fiets ik langs deze plek met veel historie", vertelt de burgemeester. "De Roskam is een mooi visitekaartje.

Een gebouw met veel historie en een gebouw dat veel heeft meegemaakt. Als nieuwe burgemeester heb ik reeds veel kunnen aanschouwen in de gemeente Katwijk, maar je raakt nooit uitgekeken op zulke dagen. Er zijn veel monumenten in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en vandaag is de mogelijkheid ze gratis te bezichtigen. Eveneens zijn er veel mensen die hun monumentale huis opengesteld hebben en dat is extra mooi. We zijn daar dan ook zeer dankbaar voor." In het Katwijks Museum werd Monumentendag gecombineerd met de Culturele Dag en kon men veel schilderijen, sieraden, keramiek en grafisch werk aanschouwen.


Middeleeuwse spelen
Het comité Open Monumentendag Katwijk had weer een interessant programma samengesteld. Grotendeels is de invulling van Monumentendag het aloude recept. De kerken, torens, begraafplaatsen, musea en enkele oude huisjes in de gemeente behoren immer tot het volle programma. Ieder jaar komen ze weer terug en men kan ze eenvoudig bezoeken. Vele vrijwilligers zijn de hele dag in de weer, na een lange voorbereiding. De bezoeken worden jaarlijks ook aangevuld met kleine extra's eromheen. Op de Turfmarkt bij de Roskam was het plein omgetoverd tot een middeleeuws tafereel met muziek, eten en drinken. Oude ambachten, bourgondische versnaperingen, dieren, vrolijke minstrelen, draaiorgels, kanonnen, duivenlossingen en kramen met middeleeuwse spelen zorgden voor een levendig geheel tijdens de dag, met 'Herberg De Roskam' als bruisend middelpunt.


De organisatie had wederom gezorgd voor een degelijke fietsroute langs bekende monumenten. Start en finish waren bij het gemeentehuis. ''De beste manier om de dorpskernen bij uitstek goed te leren kennen en de monumenten, die gratis toegankelijk zijn, te bezoeken. Vooral met heerlijk weer is dat ideaal. Je ziet toch meer als je fietst en loopt'', aldus het organisatiecomité.

''Ieder jaar komen vele elementen terug en telkens verbazen we ons weer'', vertelt een bezoekster bij de Turfmarkt in Katwijk-Binnen. ''Maar, toch kun je altijd iets nieuws ontdekken. Vooral nu met dit thema hebben ze het erg leuk gedaan. Een beetje gezelligheid voor jong en oud. Heerlijk eten en muziek maakt het compleet. Als het dan lekker weer is en je op de fiets alles kan doen, dan is dat leuk, ontspannend en kun je veel zien. Sportief en leerzaam."