Cultuurwethouder Marie-José Fles omringd door leden van de Noordwijkse klederdrachtgroep, die gedurende Open Monumentendag overal in Noordwijk waren te vinden (Foto: Jos Westgeest).

Vuurtoren en Calorama grote trekkers Open Monumentendag
Laatste update: 12 september 2017 om 15:02

NOORDWIJK -  "Boeren,  burgers en buitenlui!" Hiermee kondigde de Noordwijkse dorpsomroeper zaterdag in de Oude Jeroenskerk de opening van Open Monumentendag 2017 aan.

Het was tevens het thema van de 31ste editie. Volgens Frans Bruinzeel, pr-lid van het Comité Open Monumentendag Noordwijk, heeft Noordwijk sinds het begin meegedaan aan de openstelling van monumenten. "Boeren, Burgers en Buitenlui is een thema dat perfect bij Noordwijk past. Wij kunnen dit jaar veel laten zien dat aansluit op dit thema."

In de Oude Jeroenskerk, waarvan de toren het oudste monument van Noordwijk is, verwelkomde Bruinzeel de aanwezigen namens comitévoorzitter Adriaan Timmers, die vanwege privé-afspraken niet aanwezig kon zijn. Timmers heeft dit jaar het voorzitterschap van het comité overgenomen van Helmus Wildeman. Bruinzeel kondigde aan dat het thema Boeren,  burgers en buitenlui!' in Noordwijk was uitgewerkt met het laten rijden van een paardentram tussen Boerderij Veldzicht aan de Herenweg via de Voorstraat naar het Landgoed Calorama. Hiermee werden boerderij,  dorpscentrum en buitengebied symbolisch met elkaar verbonden.


Om deze route heen waren zaterdag 17 monumenten voor publiek geopend. Volgens cultuurwethouder Marie-José Fles heeft Noordwijk nu 36 officiële monumenten aangewezen en zal er volgens haar het komende jaar nog een aantal volgen. Ook Fles vond het thema prima bij Noordwijk passen en volgens haar waren buitenlui de negentiende eeuwse toeristen,  ofwel badgasten zoals wij die nu kennen. Als eerste kreeg zij het programmaboekje van Open Monumentendag overhandigd. Nieuw hierin was een fietskaart langs twintig monumenten in Noordwijk. Een route, waarin ook nieuwe monumenten zijn opgenomen, weliswaar nu niet allemaal te bezoeken maar wel van buiten te bewonderen.

Een opvallend als monument in de fietsroute opgenomen gebouw is de eerste doorzonwoning aan de De Ruijterstraat uit de jaren vijftig. De opening in de Oude Jeroenskerk werd afgesloten met een presentatie van Noordwijkse klederdracht uit de 19e eeuw. Met verve werden de figuranten en hun klederdracht tot ieders verbeelding toegelicht door Cora Vliet Vlieland. Daarna werd iedereen uitgenodigd de opengestelde monumenten in Noordwijk te gaan bezoeken.


Pompoenmarkt
De meeste monumenten konden in Noordwijk bezocht worden langs de route die de paardentram aflegde van Boerderij Veldzicht naar Landgoed Calorama. Dit waren ook beide de meest drukbezochte locaties. Op Boerderij Veldzicht werd voor de 11de maal een pompoenmarkt georganiseerd, die voorheen plaatsvond in het Florahof. Het onverwacht goede weer trok vele belangstellenden naar deze boerderij, waar naast pompoenen ook andere streekproducten,  ambachten en muziek te bewonderen waren.


Uitverkocht
De paardentram stopte vervolgens bij drie monumentale panden in de Voorstraat om vervolgens te eindigden bij het koetshuis van het Landgoed Calorama,  dat voor het eerst was opengesteld voor publiek. Elk kwartier werd hier een rondleiding georganiseerd van drie kwartier. Van de eerste tot de laatste was elke tour uitverkocht. In Noordwijk aan Zee waren de bestsellers dit jaar het Atlantikwallmuseum  en de Noordwijkse Vuurtoren. Bij de Vuurtoren vormde zich een uur voor opening al een rij van belangstellenden.

Beide Zeese monumenten scoorden meer dan 400 bezoekers en waren met Veldzicht en Landgoed Calorama dit jaar de toppers van de Noordwijkse Open Monumentendag. Volgens Bruinzeel een prachtig resultaat na alle negatieve weersvoorspellingen voor afgelopen zaterdag. En een bekroning voor alle vrijwilligers die bij de organisatie van dit jaarlijkse evenement betrokken zijn geweest.