Frans van Niel duelleert met Lissenaar Lars Rauws (Foto: Hubert Habers).

Onbedoeld werelddoelpunt hoogtepunt van matige derby
Laatste update: 12 september 2017 om 15:00

NOORDWIJKERHOUT - "Ik kan wel zeggen dat het een zondagsschot was, maar Lisse speelt niet op zondag, dus dat gaat niet op."

Was getekend Mark Schenning, de trainer van VVSB. Op humoristische wijze, maar ook als een boer met kiespijn, probeerde de voormalig prof de openingstreffer van Kevin van der Zwet te duiden. Dat het onbedoelde werelddoelpunt het hoogtepunt was, zei veel over het niveau van de streekderby tussen VVSB en FC Lisse, die maar moeizaam kon boeien: 1-1.

Van der Zwet hief zijn handen maar ten hemel, niet precies wetende wat hij met de situatie aanmoest. Althans zo oogde het. Eigenlijk staarde de Lissenaar één en al ongeloof uit. Van der Zwet had zojuist op verbluffende wijze de score geopend en zijn eerste goal in de hoofdmacht van Lisse aangetekend. Dat had reden kunnen zijn voor totale euforie, maar het talent juichte ingetogen. Dat had natuurlijk met de totstandkoming van zijn treffer te maken. Het werelddoelpunt was namelijk min of meer onbedoeld. Een meter of tien over de middenlijn leek het vooral Van der Zwet's intentie om een duel te winnen. Hij gaf de bal een enorme loei, in een poging een tegenaanval te verijdelen. Tot Van der Zwet's verbazing, en van zo'n beetje alle aanwezigen op de Boekhorst, vloog het speeltuig achter de verbouwereerde Ruben Valk, doelman van VVSB.


Van der Zwet werd uiteindelijk niet de matchwinner. Op slag van rust maakte Tommy Bekooij de gelijkmaker, uit een ingestudeerde vrije trap. Tim de Rijk gaf voor, Jordy Zwart verlengde en Bekooij werkte binnen. Het was geen toeval dat die treffer uit een dood moment volgde. VVSB wist namelijk uit open spel nauwelijks kansen te creëren.


Natuurlijk: er was nog dat ene moment in de 68e minuut, toen Lisse op miraculeuze wijze ontsnapte aan de 2-1. Een kopbal werd gekeerd door doelman Wesley Storm, vervolgens werkte De Rijk de bal tegen de lat, waarna ook de tweede rebound geen doel trof. Maar verder was het in aanvallend opzicht behoorlijk armetierig wat de Noordwijkerhouters voorschotelden. Trainer Schenning dacht er het zijne van. Zijn eerste derby had weliswaar een punt opgeleverd, maar was in zijn ogen wat teleurstellend verlopen. "Ik vond het een beetje tam. Dat is jammer, want er was genoeg publiek. Dan trek ik het toch een beetje naar mezelf toe, maar na de 1-1 hadden we eigenlijk door willen trekken. Op zo'n zwaar veld zijn we kennelijk nog niet zover dat we dat kunnen volhouden."