Impressie van de nog te realiseren nieuwbouw op een deel van de dierenweide tussen het Rederijkersplein en de Van de Mortelstraat (Illustratie: pr).

Ook woningen voor mensen met beperking
Laatste update: 12 september 2017 om 14:56

NOORDWIJK - Afgelopen maandag kregen belangstellende raads(commissie)leden een presentatie van een bouwplan dat gerealiseerd moet gaan worden op een deel van de dierenweide tussen het Rederijkersplein en de Van de Mortelstraat.

Het unieke van het complex sociale huurwoningen is dat er ook acht appartementen worden gebouwd voor (jonge)mensen met een verstandelijke dan wel lichamelijke beperking. Vier direct betrokkenen lichtten de plannen toe.

Maurice van Nierop, vader van een dochter met een verstandelijke beperking, meldde dat de eerste plannen dateren uit 2002. Ouders van een kind met een beperking besloten om de mogelijkheden te onderzoeken om hun kind in een gezamenlijk complex een passende zelfstandige woning te geven. Het plan kon echter niet verder gebracht worden omdat er geen woningstichting of projectontwikkelaar gevonden kon worden die erin wilde stappen. Ook het unanieme positieve besluit van de raad over het plan in maart 2010 bracht geen ommekeer.


Dat veranderde toen projectontwikkelaar Sedos in beeld kwam. Ria Le Clercq, moeder van een zoon met een beperking, zei opgelucht te zijn dat er nu na al die jaren een concreet en vooral mooi plan ligt. "Het voldoet aan al onze wensen. Het is kleinschalig en biedt voor onze zoon een veilige omgeving." Hester Bielefelt van 's Heeren Loo was ook meegekomen om haar inbreng te leveren. " 's Heeren Loo staat vierkant achter het plan. Onze organisatie kan de gewenste zorg inbrengen. Wij kijken reikhalzend uit naar de samenwerking."


Sociale huur
Met de komst van Sedos konden er na vele jaren tevergeefs proberen om het plan van de grond te krijgen definitieve stappen worden gezet. Ontwikkelaar Peter Scheeren: "Wij zagen wel mogelijkheden, ook al omdat wij relatief veel sociale woningen bouwen. Het plan dat nu voor ligt bevat allemaal woningen voor de sociale huur. Het zijn er in totaal 37. Wij houden ze in eigen beheer en treden dus voor iedereen als verhuurder op. Ook voor de bewoners met een handicap. Over hun woningen kan ik het volgende zeggen. Het gaat om acht driekamer appartementen op de begane grond. Alle appartementen krijgen hun eigen ingang en hun eigen fietsenberging. Ze worden levensloopbestendig gebouwd omdat de verwachting is dat de bewoners er hun hele leven blijven wonen. Tenzij de roep om zorg zo groot wordt dat dit niet meer verantwoord is."


Er komt een gezamenlijke ruimte waar spelletjes kunnen worden gespeeld en televisie gekeken kan worden. Het totale complex krijgt vier bouwlagen. "Op de drie bouwlagen komen drie kamer appartementen van 52 m2, ieder met een riant balkon. Op de bovenste, vijfde, laag komen vrije sector huurwoningen die 70 m2 worden. Er is veel zorg besteed aan duurzaamheid. Wij gaan uit van elektrisch koken. Er komen zonnepanelen op het dak en wij zijn nog aan het onderzoeken of wij gebruik kunnen maken van koude/warmte opslag. Door de verspringende gevel krijgt het geheel een leuke uitstraling. Ik ben best trots op het plan", aldus Scheeren.


Selectie
Oorspronkelijk waren er 12 ouders geïnteresseerd om hun zoon of dochter zelfstandig te gaan laten wonen. Van Nierop daarover: "Omdat het plan zo lang heeft geduurd is die groep uiteen gevallen. Sommige ouders konden niet zo lang wachten en hebben een andere oplossing gezocht en gevonden. Wij zijn van plan om op 's Heeren Loo een presentatieavond te houden en het plan toe te lichten aan ouders waarvan hun kind op 's Heeren Loo woont. Iedereen die geïnteresseerd is kan zijn vinger opsteken. In nauw overleg met 's Heeren Loo zal een selectie worden gemaakt."


Verantwoordelijk wethouder Hans Bakker, die eerder die avond al de introductie had verzorgd, kon de raadsleden bijpraten over het vervolg. "Sedos zal een omgevingsvergunning aanvragen. Hopelijk kan iedereen zijn bijdrage leveren om de vaart erin te houden. Aan het college zal het niet liggen." Aan Scheeren ook niet want die liet weten nog deze maand de vergunning aan te vragen.