De zesde klas uit 1964 van de Hervormde Kompasschool. Uiterst rechts Corrie Buurman, vijfde van rechts Betty Koppier met links van haar (in het groen) Foka Post (Foto: Ingrid Langeveld).

Klasgenotenfestival
Laatste update: 12 september 2017 om 13:59

SASSENHEIM - Boeren, burgers en buitenlui. Dat was dit jaar het thema van de Open Monumentendag die afgelopen zaterdag ook Sassenheim grotendeels in zijn greep had.

In het kader van het item 'burgers' zette de Stichting Oud Sassenheim (SOS) een heus Klasgenotenfestival op touw dat met wellicht met meer dan 275 bezoekers alle verwachtingen overtrof. "Het doel waarop de SOS stiekem hoopte werd bewaarheid. Diverse oud-klasgenoten gaven de inloopontmoeting vanuit de drietal locaties zelf een vervolg en ondernamen met elkaar deze dag in Sassenheim grappige uitstapjes", aldus Cor Wagemakers, commissiecoördinator van de Commissie Open Monumentendag Sassenheim en geestelijk vader van het Klasgenotenfestival.

Oude klassenfoto's staan her en der in klaslokalen in de voormalige schoolgebouwen De Kastanjehof aan de Sint Antoniuslaan, De Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan en de Kapel van Sint Annaschool aan de Hoofdstraat uitgestald en veel anderen sieren de wanden. Oud-leerlingen en -docenten lopen in en uit en vandaag in zijn functie als coördinator heet voormalig schoolhoofd Hans de Nooy elke belangstellende welkom. "Gaaf joh, dit klasgenotengebeuren. Al die verhalen en herinneringen die je ophaalt. Met elkaar hebben we zoveel lol gehad", vertelt de 65-jarige Foka Post, die in 1964 van De Kompasschool kwam.


Evelien van Overbeeke praat honderduit en luistert aanvankelijk enigszins met een vraagteken op haar gezicht naar vertellingen over een poëziealbum. "Wie ben jij ook weer?", glimlacht ze waarna ze zich per omgaande verontschuldigt: "Als ik iemand langer aankijk en hoor praten komt het boven", weet Van Overbeeke. "Oh ja", klinkt het dan opeens. "Jij bent Foka. Weet je nog, die pianoles op de woensdag. Die was verschrikkelijk. Wat een tang van 'n juf was dat. De avond voor de les kreeg ik in bed al angstzweet."


Qua bezoekersaantallen op de drie verschillende locaties springt De Christelijke Kompasschool met om en nabij de 200 bezoekers erbovenuit. Betty Koppier las aan het begin van de voorbije zomer van het op handen zijnde festival en startte prompt samen met oud-klasgenoot Corrie Buurman met het organiseren van een reünie voor haar klas. "Onze vorige reünie was in 1989, exact 25 jaar na het verlaten van de zesde klas van de Hervormde school. De belofte was indertijd het ooit weer te doen. Ons doel werd 2019, 30 jaar later na dato 1989. Maar nu de kans zich voordeed om onze oude school nog eenmaal in originele staat te zien trommelde ik samen met Corrie onze klasgenoten deze zomer al op. Maar wat een klus was dat", vertelt Koppier. "Speuren via ouders die nog in leven zijn, Facebook, oude adresbestanden, telefoongidsen en via-via zijn we hier nu uiteindelijk met twintig man. Zelfs Guus Papendrecht, die nu in Friesland woont, is erbij en ook twee oud-klasgenoten die nu Duitsland en Frankrijk vertoeven."


Toch blijken er ook al twee te zijn overleden. "Het voelt gewoon heel raar dat zij er niet meer zijn", aldus Buurman. "Mijn missie is geslaagd", verkondigt Petra Molenaar terloops. "Je ziet dit pand nooit meer in oude stijl." Het pand wordt verbouwd en krijgt een woonbestemming. Koppier en Buurman zetten het samenzijn met hun oud-klasgenoten voort met een lunch bij Graaf Jan. Oud-schooldirecteur Paul de Baan coördineerde de inloop bij de Openbare Kastanjehof. "Het loopt leuk", weet De Baan die aan het eind van de middag 37 turfstreepjes op zijn papiertje ziet staan. Ook de kapel van de voormalige rooms-katholieke Annaschool, alwaar oud-directeur Hein van der Meer de honneurs coördineerde genoot flinke belangstelling. "Het klasgenotenfestival was gewoon een buitengewoon succes", besluit Wagemakers.