Auteur Joost Mulder (rechts) en bloembollenreiziger Ton Trossèl overhandigen in een 'ambiance'  het boek 'Niet voor één gat te vangen' aan de Teylingse burgemeester Carla Breuer. De banner toont de afbeelding van de oorspronkelijke cover (Foto: Ingrid Langeveld).

Joost Mulder schrijft boekje over bloembollenreiziger Ton Trossèl
Laatste update: 12 september 2017 om 13:56

VOORHOUT - Op 27 november wordt Ton Trossèl 94 jaar en nog altijd is hij een ondernemende vindingrijke doorzetter.

De Haarlemse journalist en auteur Joost Mulder zag in bloembollenreiziger Trossèl uit Sassenheim een bijzonder verhaal en tekende dat op in het boek 'Niet voor één gat te vangen'. Vorige week donderdag reikten Trossèl en Mulder, in het bestuurscentrum in Voorhout een exemplaar uit aan de Teylingse burgemeester Carla Breuer.

"Ik vind het een eer om dit boek in ontvangst te mogen nemen. Het is mooi dat waardevolle geschiedenis en vakkennis uit onze streek is vastgelegd. De bloembollencultuur was voor heel Nederland relevant. Ik hem ga hem beslist lezen", aldus Breuer. Voorafgaande aan de overhandiging vertelde Trossèl bevlogen en soms geroerd over aangrijpende momenten uit zijn leven. Bijvoorbeeld over de zadensmokkel in België, zijn bevindingen en avonturen in Amerika als bloembollenreiziger, zijn gouden jaren bij de firma A. Frijlink & Zoon maar ook zijn teleurstellingen bij bollenfirma Van Reisen.


"In mijn leven heb ik veel dingen gedaan. Het boek begint daarom al toen ik zes jaar was en op kostschool moest", vertelt de geboren Hillegommer. De vindingrijke en vasthoudende Sassenheimer liet zich bij tegenslagen niet uit het veld slaan en vond altijd oplossingen om een belegde boterham te verdienen. "Ik ging bollen verkopen aan mensen die van bollen geen verstand hebben", belichtte de kwieke Sassenheimer. Mulder beaamde zijn creativiteit met een brede grijs: "Ton Trossèl is zeker niet voor één gat te vangen."


Zo'n tien jaar geleden ontplooide Mulder het initiatief tot het schrijven van dit boek nadat hij Trossèl voor een eerste keer had ontmoet in een strandtent ten zuiden van Zandvoort. "Al snel kwam ons gesprek op de bloembollenbranche. Zelf werkte ik ooit als 14-jarige vakantiekracht bij Van Haaster in De Zilk. Eerst als peller en later als 'schuurknecht'. Ton wekte met zijn vertellingen mijn interesse. Ik dacht meteen 'daar zit een verhaal in of wellicht een tv-documentaire'. Ik besloot tot een vervolgontmoeting en de rest is geschiedenis", vertelde de auteur, die stiekem verklapte dat de cover van het boek niet daadwerkelijk de originele is. "De uitgever stelde eisen en daarbij moet ik ook reëel zijn. De boekhandel is tegelijkertijd mijn vriend, alhoewel de oorspronkelijke cover met de Nash wel mijn voorkeur geniet." 


'Niet voor één gat te vangen' vertelt het verhaal van Ton Trossèl die na de Tweede Wereldoorlog als bloembollenreiziger op Amerika met een mengeling van vakkennis, vasthoudendheid en persoonlijke charme bijdroeg aan de wederopbloei van de Nederlandse bloembollenexport. Feitelijk is het boek zowel een biografie van een vindingrijke doorzetter als een uniek en rijk geïllustreerd tijdsbeeld. Voor 18 euro is het boek verkrijgbaar bij de boekhandel.