Pastoor Peter Owel (links) en dominee Tim Moll nodigen iedereen uit voor de Parkdienst onder één hemel: "Wees meer dan welkom en proef de smaak van 'kerk-zijn" (Foto: Ingrid Langeveld).

Parkdienst in Park Rusthoff in teken van 'kerkproeverij'
Laatste update: 12 september 2017 om 13:55

SASSENHEIM - "Na de biermarkt is nu de kerk hét proeflokaal van Sassenheim", lachen pastoor Peter Owel van de rooms-katholieke Sint Pancratiuskerk en dominee Tim Moll van de Protestantse Gemeente Sassenheim met een enigszins serieuze oogwenk.

Op zondag 17 september zijn Owel en Moll voorgangers in de jaarlijkse Parkdienst, die de gezamenlijke kerken van Sassenheim samen met de Oranjevereniging Sassenheim en de Evenementencommissie Park Rusthoff voor de veertiende maal in successie op het eiland van Park Rusthoff in Sassenheim organiseren.

"Wees meer dan welkom, proef de smaak van 'kerk-zijn' en vier met elkaar onder één hemel de verbondenheid tussen mensen in tijden van verdeeldheid. Wij nodigen jou uit en neem eens iemand anders mee naar de kerk, Laat zien wat jij proeft in de kerk", inspireren Owel en Moll eenieder om tijdens de parkviering de smaak van het leven te ervaren en te pakken te krijgen.  


"De openluchtdienst in Park Rusthoff is bijzonder. Bijzonder door de locatie, de prachtige natuur, de muziek van pretband 'Kleintje Pils', de ontmoeting met elkaar onder één open hemel en door samen te geloven en te proeven wat we als kerk zijn", stelt het duo. Dit jaar haken de gezamenlijke kerken van Sassenheim aan op het landelijk thema 'Kerkproeverij'. "Iedereen die komt vragen we een gast mee te nemen om hem eens te laten zien hoe kerk smaakt en hoe geloof proeft. Zelf zijn wij met 'kerk-zijn' heel blij maar heel graag delen wij dat met anderen. Vaak denken mensen dat kerk smakeloos, oudbakken en muf is. Hier in het park hebben wij ons eigen festival. Kom maar proeven", lacht Moll. "En behoudt vooral je vrijheid wat je er mee doet. Dat opdringerige en dat dwingen, dat hoort niet bij geloven", meent de dominee, die zelf de smaak van het leven goed te pakken heeft. "Nergens heb ik zoveel gevierd als in de kerk."


De drukbezochte oecumenische Parkdienst vormt al veertien jaar het startschot van de Sassenheimse najaarsfeesten en is gedurende al die jaren in samenwerking met de Oranjevereniging gekoppeld aan de feestweek. "De kerk is  helemaal ingebed in het maatschappelijk leven. De kerk is erbij en hoort er gewoon bij", vindt Owel. "Iedereen is er meer dan welkom. Het is een plek die open staat, die verbindingen legt en een oord waar je terecht kunt. Je hoeft er niets en je kunt komen zoals je bent. De kerk is een Godshuis, een huis voor mensen. Je ontmoet anderen en komt met anderen samen. Durf eens te komen, blijf niet vastzitten en proef smaak tijdens de parkviering. Kom ook onder één hemel met mensen van andere religies en nationaliteiten de verbondenheid met elkaar vieren", aldus de bevlogen voorgangers.


Toch is volgens Owel en Moll de Parkdienst best een ding. "Voor ons is het spannend. Elke keer weer is het een opgave die de nodige voorbereidingen vergt. Maar naarmate de parkviering dichterbij komt, groeit ons enthousiasme", erkent Owel, die veronderstelt dat voor iedereen, zowel de kerkganger, de gast als de voorganger, de beleving van de parkdienst anders is dan een gewone dienst. "Wij kijken naar de dienst uit. Hoor de geit mekkeren en de pauw schreeuwen. Zelfs dat maakt de Parkdienst bijzonder."  


De dienst begint om 10.00 uur. Bij slecht weer wordt de dienst in de Sint Pancratiuskerk aan de Hoofdstraat gehouden.