(Foto: Tineke Bos).

Slechte weer deert de Schippertjesdagen niet
Laatste update: 12 september 2017 om 13:53

WARMOND - Stamppot eten met z'n allen, genieten van muziek en de zang van zeemanskoren, slenteren over de nautische markt, kijken naar de behendigheidswedstrijden met opduwers, zeilrace en heel veel mooie oude schepen.

Dat was het aanbod tijdens de Warmondse Schippertjesdagen. Van vrijdagavond tot eind zondagmiddag was er een uitgebreid programma, voor bezoekers te volgen vanaf de Gemeentehaven of Koudenhoorn.

Vrijdagavond kwam de regen met bakken uit de hemel, maar omdat het Captain's Dinner en de Hollandse feestavond plaatsvonden in de tent, werd dat niet als probleem ervaren. "Het was erg gezellig en iedereen genoot van de muziek en de dj's," was de reactie van enkele organisatoren. "Zaterdagmorgen kwam het wat langzaam op gang vanwege het weer, maar het knapte al snel op en alles kon doorgaan zoals het gepland was."


De indeling van het evenement was dit jaar iets anders. De tent stond nu aan de waterkant naast de brug en de markt bestreek het hele parkeerterrein. "Op zaterdagavond hebben we weer Vaar-iété, waarbij het publiek gratis kan meevaren met een boot voor wie zelf geen boot heeft. Ze varen langs verschillende locaties waar een klein muziek- of dansoptreden wordt verzorgd", vertelde een van de organisatoren afgelopen vrijdagavond.

"De muzikale finale is bij de Koudenhoornbrug met "Tina Turner" op een ponton op het water. Zondag is er Schippersontbijt, ook voor bezoekers en wedstrijden met opduwers en zeilboten en natuurlijk zingen er weer zeemanskoren, dat hoort er echt bij. Alle dagen zijn sleep- en salonboten en klassieke scheepsmotoren te bezichtigen en voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten. Het zelf bootjes timmeren is een enorm succes; er zijn al heel veel mooie bootjes getimmerd. En het publiek kan meevaren met de stoomsleper de Adelaar of met de Kagenaar Hylke Tromp." 


Oude ambachten herleven op de markt dankzij de touwslager en de houtdraaier. Netten boeten, manden maken en breeuwen, het is te zien op de markt. Gerookte paling en patat voor wie trek heeft en uiteenlopende materialen die te maken hebben met de scheepvaart, het is allemaal te koop. Een Warmonds echtpaar bekent: "We hebben helemaal geen boot, maar het is leuk om iedereen hier tegen te komen. Je wilt er gewoon bij zijn." Dat geldt ook voor een echtpaar uit Noordwijk dat met hun boot het hele weekend in Warmond verblijft: "We gaan elk jaar, het is gezellig en zeker leuk als je van boten houdt." Kinderen stuiteren in grote doorzichtige ballen over het water en op de brug staat het publiek rijen dik de verrichtingen van de sleepboten te bekijken.


Een groep belangstellenden vaart mee met de Hylke Tromp, een 100 jaar oud en tot zeilboot omgebouwd vrachtschip. Op het Joppe wordt het enorme zeil en de fok gehesen en met de wind in de zeilen maakt het mooie oude schip flink vaart. "We willen ook varen met groepen ten behoeve van goede doelen," zegt de schipper. "Begin volgend jaar start Albert Heijn een actie met statiegeldbonnetjes, voor het onderhoud van de boot. Wie zijn naam op het bonnetje noteert, maakt kans een keer mee te mogen varen met de Hylke Tromp." Het antieke voetveer De heere Schouten vaart belangstellenden gratis van de Gemeentehaven naar de Zwanburgermolen, een activiteit in het kader van Open Monumentendag en passend bij de Schippertjesdagen.