Pastor Theo Blokland vertelt over de geschiedenis van de BNS (Foto: Tineke Bos).

Pastor Blokland: "De collectie van Museum BNS hoort bij Voorhout"
Laatste update: 12 september 2017 om 13:52

VOORHOUT - "Een eenmalige kans", zo kondigde de Historische Kring Voorhout (HKV) de publieke openstelling aan van het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonoord.

Het museum dat alleen op speciaal verzoek te bezichtigen is, geeft een indrukwekkend overzicht van de geschiedenis van de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. In het kader van Open Monumentendag had de HKV een programma opgesteld voor de zondagmiddag. Een bijzonder onderdeel daarvan was de unieke openstelling van het BNS museum, dat verscholen ligt op de derde verdieping van het huis.

Algemeen Overste van de congregatie broeder pastor Theo Blokland vertelde een schare belangstellenden over de geschiedenis van de BNS. "Ik zie jongens die hier zelf op school hebben gezeten. De mensen hebben echt de gelegenheid aangegrepen om het hier te bekijken. Het is een bijzondere verzameling prachtige materialen, een collectie die bij Voorhout hoort. De collectie omvat beelden, goud- en zilverkleurige religieuze voorwerpen, afbeeldingen, boeken, meubels, kleding die door de broeders werd gedragen in hun werk en privéspullen van de broeders. Daarnaast veel kunstvoorwerpen afkomstig uit de landen waar de broeders heen gezonden werden om beroepsonderwijs te geven: China, Indonesië, Nieuw Guinea en Canada."


Blokland vertelde hoe de benaming BNS met de tijd meeging: "Oorspronkelijk stond het voor Bisschoppelijke Nijverheidsschool. Tot 1973 was de school een internaat. Jaarlijks zaten er wel 450 leerlingen hier op school, waar ze beroepsonderwijs kregen met hout- en metaalbewerking, tuinderij, kleermakerij, grafische kunst en koken. Toen er een nieuw gebouw kwam en het KTS werd (Katholieke Technische School), bleef de benaming BNS bestaan voor Broederhuis Nieuw Schoonoord, want hier hebben altijd broeders gewoond. Tegenwoordig telt de Congregatie wereldwijd nog slechts zestien broeders, waarvan er veertien hier op de BNS wonen. De oudste broeder is inmiddels 97 en de jongste 74. Op het terrein zijn appartementen gebouwd en tegenwoordig staat BNS dan ook voor Buitenplaats Nieuw Schoonoord."


Andere monumenten die door belangstellenden bezocht konden worden in Voorhout waren de neogotische katholieke Bartholomeuskerk en de protestantse Kleine Kerk, die er vlak naast staat. In de Bartholomeuskerk was een lezing over het ambacht van leidekken. Het Boerhaavehuis was opengesteld, daar was een bescheiden tentoonstelling van pentekeningen van oude boerderijen, waarvan de meeste inmiddels zijn verdwenen.