De kringloopwinkel in de Herenstraat draait als een tierelier, maar door onenigheid tussen bestuur en vrijwilligers is de winkel momenteel dicht (Foto: Tineke Bos).

Kringloopwinkel Opnieuw Voorhout tijdelijk gesloten
Laatste update: 12 september 2017 om 13:43

VOORHOUT - Wie momenteel een bezoekje wil brengen aan de Voorhoutse kringloopwinkel Opnieuw Voorhout, vindt op de dichte deur een mededeling dat de winkel wegens omstandigheden gesloten is en dat men hoopt half september weer open te gaan.


VOORHOUT - Wie momenteel een bezoekje wil brengen aan de Voorhoutse kringloopwinkel Opnieuw Voorhout in de Herenstraat, vindt op de dichte deur een mededeling dat de winkel wegens omstandigheden gesloten is en dat men hoopt half september weer open te gaan. De oorzaak blijkt een conflict tussen Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout (SJJV) en de vrijwilligers die de winkel runnen.

Jan Seijsener is secretaris van SJJV, waarvan de Voorhoutse kringloopwinkel onderdeel is. "De winkel loopt echt fantastisch, veel beter dan we hadden kunnen denken, daar ligt het niet aan," is zijn eerste reactie. "Het probleem is dat het bestuur en de vrijwilligers al enige tijd verschillende ideeën hebben over wie waarvoor verantwoordelijk is. Met andere woorden: we zijn het niet eens over wie het voor het zeggen heeft. Een aantal vrijwilligers vindt dat het bestuur zich niet met de dagelijkse gang van zaken hoeft te bemoeien."


Om de geschiedenis van de kringloop even kort weer te geven: die is hier in de Spelewey begonnen als de 'Snuffelschuur' van Bram Montanus, vervolgt Seijsener. "Toen hij overleed, werd de zaak overgenomen door iemand anders. Er kwam een winkel in de Herenstraat, waarvan de opbrengst wat ons betreft wel nog steeds voor een deel bedoeld voor het goede doel. Dat liep niet zoals we gewenst hadden en bestuur en vrijwilligers zijn daar toen uitgestapt. Er zijn nieuwe plannen gemaakt en we hebben het pand gekocht waar we nu in zitten. In augustus vorig jaar begonnen we met Opnieuw Voorhout'."


Er is volgens de secretaris van SJJV een bedrijfsleider aangesteld die samen met de andere vrijwilligers de zaak runt. "Het bestuur behield de eindverantwoordelijkheid. Wij zijn als bestuur altijd duidelijk geweest in de intentie dat de opbrengsten als volgt gebruikt zouden worden: eenderde voor SJJV, voor het onderhoud en het opknappen van de Spelewey, eenderde voor goede doelen en eenderde voor de kringloopwinkel zelf. Zo is in het startjaar 2016 een bedrag van 3.000 euro naar externe doelen gegaan en heeft er in 2017 een tussentijdse donatie van 750 euro plaatsgevonden aan de lokale voedselbank. Uit opbrengsten van het eerste halfjaar 2017 is geld gereserveerd voor zowel activiteiten van de SJJV als voor externe organisaties, die we wilden bepalen in samenspraak met de vrijwilligers."


Volgens Seijsener is bij de vrijwilligers wrevel ontstaan over de verdeling van de verdiensten van de winkel. "Ons werd een gebrek aan communicatie verweten en de vrijwilligers vonden dat ze te weinig zeggenschap hadden. In discussies daarover kwamen we er niet echt uit en inmiddels is besloten dat de samenwerking met twee vrijwilligers is opgezegd. Om te voorkomen dat er een verziekte sfeer ontstaat en dat de anderen onevenredig veel werk op zich moeten nemen, hebben we besloten de winkel een poosje te sluiten. Even rust en proberen tot elkaar te komen."


Daarvoor is de hulp van Welzijn Teylingen ingeroepen. Seijsener. "Zij kunnen ons onpartijdig adviseren en kunnen helpen het conflict op te lossen. Zij gaan met de vrijwilligers rond de tafel zitten, zonder dat het bestuur daar bij is. Dan kunnen ze ventileren wat er allemaal speelt. We hopen dat dit op korte termijn gebeuren gaat; we willen niets liever dan dat het wederzijds vertrouwen hersteld wordt en dat de winkel weer snel open kan."