Annette Damman, van het team Geluksroute Bollenstreek: "Als je vanuit je kracht, vanuit je talenten leeft, ben je gelukkiger" (Foto: Jaap van Ekeris).

Geluksroute voor het eerst ook in Duin- en Bollenstreek
Laatste update: 8 september 2017 om 12:12

LISSE/STREEK - Haarlem heeft er één. Delft ook. Net als Leeuwarden, Eindhoven, Amersfoort, Hilversum, Gemert, Zandvoort... en nu krijgt ook de Duin- en Bollenstreek zijn eigen 'Geluksroute'.

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober kan ieder die dat wil datgene waar hij of zij gelukkig van wordt, gratis delen met anderen. Zo ontstaan mooie ontmoetingen tussen geluksbrengers en -plukkers. "Dit draagt bij aan een prettigere samenleving."

Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen? Die vraag staat centraal bij de Geluksroute, die dit jaar voor het eerst onze streek aandoet. "Geluk betekent voor iedereen weer iets anders", zegt Annette Damman. "Voor mij is het: kunnen zijn wie je bent. Maar je hebt ook mensen die blij worden van pianospelen. Of gedichten maken. Dat is de basis van de Geluksroute. Het is een uitnodiging aan alle inwoners van de Duin- en Bollenstreek om hun passie, hun talenten te laten zien en te delen."


Programma groeit
Damman, in het dagelijks leven talentcoach, maakt deel uit van het team Geluksroute Bollenstreek (zie kadertekst). Ze vertelt enthousiast over het hoe en waarom van de route. "Het is een ongedwongen uitwisseling van geluk die voor inspirerende ontmoetingen en ontdekkingen zorgt. Wat het je oplevert als je meedoet? Geluk. Een stukje warmte, liefde, aandacht, humor en speelsheid. Prachtig toch?"
Op 7 en 8 oktober is een programma samengesteld van allerlei activiteiten, op verschillende locaties in de streek. Je kunt zelf je route bepalen langs de onderdelen die jij leuk vindt.

Je kunt bijvoorbeeld je dag beginnen met een yogales in Noordwijk, dan een creatieve workshop volgen in Noordwijkerhout, Franse les nemen in Voorhout en een talentgesprek voeren in Hillegom. Op de website www.geluksroute.nu/editie/bollenstreek staat het volledige programma, dat dagelijks groeit. Ook is er een handige plattegrond waarop alle locaties van de geluksbrengers in kaart zijn gebracht. Ieder blijft eigenaar van zijn of haar eigen inbreng. Als geluksbrenger ben je zelf verantwoordelijk voor de vorm, duur en locatie.


Delen en geven
Damman noemt de route een ketting van geluksmomenten. "Als je vanuit je kracht, vanuit je talenten leeft, ben je gelukkiger. Daardoor heb je meer veerkracht. Je krijgt andere ontmoetingen en daar word je weer blij van. Je gaat meer vanuit het hart leven. Zo krijgt de samenleving een hart." Delen en geven zijn kernwoorden. Op de website van de Geluksroute schrijft grondlegster Marike van IJssel: "Als je geluk deelt creëren we met z'n allen een prettigere samenleving, waar we voor elkaar zorgen en elkaar zien." Damman voegt daaraan toe: "Delen maakt rijk".


De Geluksroute verbindt bewoners van een stad of streek op positieve en inspirerende wijze; met elkaar, met kinderen, met ouderen, winkeliers en horeca. Zo ontstaat een lint van geluksbrengers en -locaties. "Voel je vrij om gratis geluksbrenger te worden, om dat waar je hart naar uitgaat de wereld in te helpen", roept Damman geïnteresseerden uit de Bollenstreek op zich aan te melden. "En dat geldt natuurlijk ook voor de plukkers. Nogmaals: het is gratis! In deze streek wordt hard gewerkt. De mensen zijn serieus, zorgvuldig, trouw, loyaal. Er is heel veel kwaliteit en talent. Dat mag best wat meer aan de oppervlakte komen."