Robin Hoekstra voert het peloton woensdagmiddag aan in de Ronde van Noordwijkerhout. De klassementsleider kwam in de laatste ronde ten val en moest zijn gele leiderstrui afstaan aan Klaas van Hage (Foto: Flashlight Fotografie).

Van Dam, Van Hage en Van Reek leiden in Wielercircuit Bollenstreek
Laatste update: 8 september 2017 om 12:07

STREEK - Met de ronden van respectievelijk Noordwijk (zaterdag) en Noordwijkerhout (woensdag) is afgelopen week het Wielercircuit Bollenstreek van start gegaan.

In de jaarlijkse competitie van kermisronden, georganiseerd door RTV De Bollenstreek, strijden renners en rensters uit de streek om de eer en de puntjes. De leiderstruien in de drie categoriën zijn na twee van de vijf wedstrijden in handen van André van Reek, Klaas van Hage en Ron van Dam.

De openingswedstrijd in Noordwijk werd vorig weekend verreden onder prima omstandigheden. De publieke belangstelling rond het parcours was dan ook groter dan voorgaande jaren. In de categorie Sportklasse won Andre van Reek de eindsprint van een kopgroep van zes. Omdat die categorie afgelopen woensdag in Noordwijkerhout niet reed, blijft de Lisser de drager van de roze leiderstrui. Bij de Basisleden, onderverdeeld in de categorieën 40-min en 40-plus, wisten vier renners uit het peloton te ontsnappen en liet Robin Hoekstra (40-) zien over de beste sprintersbenen te beschikken. Ron van Dam, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, pakte de leiding bij de 40-plussers.


Woensdag verhuisde het hele circus naar Noordwijkerhout, waar het wielerspektakel aanving met de Decathlon Dikke Banden Race voor de jeugd en een wedstrijd voor Elite, Beloften en Amateurs. Arvid de Kleijn won die voor Arie van Engelen en Tom Wijfje. Bij de Basisleden werd er opnieuw hard gereden. Halfkoers ontstond er een kopgroep, bestaande uit Peter van de Reep, Klaas van Hage en Sjoerd van Kampen. De drie bleven voordurend in het zicht van het peloton; de voorsprong werd niet groter dan 20 seconden. Omdat ze de slag hadden gemist, moest de Tetteroo-ploeg het doen in de achtervolging.

Die wisten het gat echter niet te dichten. In de finale waagden Ron Kortekaas en Gerben van de Reep nog een jump, maar ook zij kwamen er niet bij. De sprint van de drie koplopers werd gewonnen door Van de Reep voor Van Kampen en Van Hage. Robin Hoekstra en Arie van Oijen, respectievelijk winnaar en nummer drie in Noordwijk, kwamen in de laatste bocht ten val. Hoekstra moest zich met schouderletsel onder doktersbehandeling stellen. Klaas van Hage nam daardoor de gele leiderstrui bij de 40- over. Ron van Dam werd tweede in de pelotonssprint en behield daardoor de blauwe leiderstrui bij de 40+.


Aanstaande zondag wordt het Wielercircuit Bollenstreek voortgezet met de Omloop van de Bollenstreek. Op het 4500 meter lange 'Puntenburgparcours' over Spekkelaan, Loosterweg-Zuid, Essenlaan en Achterweg Zuid in Lisse zullen om 11.00 uur de Amateurs de strijd aanbinden. Om 12.30 uur gaan de Basisleden van start en om 13.30 uur is het de beurt aan de Sportklasse. Het parcours is afgezet voor doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer wordt uitsluitend toegelaten in de rijrichting van het peloton. Publiek wordt aangeraden op de fiets te komen en wie met de auto komt wordt verzocht aan te rijden via de Van Lyndenweg. Weggebruikers dienen de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen. Na de omloop van aanstaande zondag volgen nog de Ronde van Voorhout (16 september) en de Ronde van Lisse (24 september). De Ronde van Hillegom, die gepland stond voor 17 september, kan dit jaar niet doorgaan vanwege wegwerkzaamheden.

Meer informatie via de website.