Wethouder Paul Laudy ontvangt het eerste exemplaar van het programmaboekje uit handen van voorzitter Alexander Geertsema (Foto: pr/Hielco Kuipers).

Open Monumentendagen: 'Boeren, burgers en buitenlui'
Laatste update: 7 september 2017 om 16:29

LEIDEN - Donderdag 31 augustus nam wethouder Paul Laudy in het P.J. Vethgebouw het eerste exemplaar in ontvangst van het programmaboekje van de Open Monumentendagen Leiden.

Hij kreeg het boekje uit handen van voorzitter Alexander Geertsema. Ook werd de speciale boeren OMD-kaas gekeurd. De sponsors van het evenement en de eigenaren van de monumenten die hun deuren openen op 9 en 10 september waren uitgenodigd om dit feestelijke moment bij te wonen. Het net gerestaureerde P.J. Vethgebouw aan de Nonnensteeg vormde een mooi decor. 

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar 'Boeren, burgers en buitenlui'. Dat betekent dat er dit keer ook een aantal monumenten wat verder uit het stadscentrum open zijn voor het publiek. Zoals de boerderij Ora et Labora aan de Vlietweg. De bewoners hebben de boerderij met veel liefde voor de oude details verbouwd en een deel bestemd als Bed & Breakfast. Huize Rhijnhof, een buitenverblijf, opent de deuren en ook de Morspoort die al eeuwenlang toegang biedt tot de stad ontbreekt niet. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en pandeigenaren is het mogelijk op zaterdag 9 en zondag 10 september in totaal 33 bijzondere monumenten te bezoeken.


In nauwe samenwerking met de omliggende gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude, Oegstgeest, Warmond en Kaag en Braassem is speciaal voor dit jaar een fietskaart gemaakt waarmee prachtige fietsroutes langs opengestelde monumenten kunnen worden uitgestippeld.


De Open Monumentendagen bieden meer dan alleen het bezichtigen van zelden opengestelde panden. In de monumenten treedt een keur aan Leidse koren op. Ook zijn er kleine tentoonstellingen en kunnen de kinderen zich vermaken met de speurtocht in de KidsGids of met de activiteiten op de Burcht. Erfgoed Leiden heeft een speciaal op het thema afgestemd filmprogramma met oude beelden van de stad Leiden samengesteld dat zondag in BplusC, locatie Het Leidse Volkshuis wordt gedraaid.


Programma
Alle informatie over de opengestelde monumenten en het volledige programma staan in het programmaboekje. Het boekje is vanaf begin september op diverse locaties in Leiden en de regio gratis af te halen. Daarnaast staat alle info op www.openmonumentendagenleiden.nl, daar is het boekje ook te downloaden. De Kidsgids wordt in september verspreid via Leidse basisscholen en is tijdens de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij de centrale informatiebalie op het Stadshuis.