Het monument voor het gemeentehuis van Lisse werd ter gelegenheid van de opening van de expositie 'Plein Air' van Kunstenaarscollectief BIB voor even in het rood gehuld (Foto: Erwin Brandt).

Tijdelijk kunstplein
Laatste update: 7 september 2017 om 11:23

LISSE - Het plein voor het gemeentehuis veranderde afgelopen donderdag kortstondig in een waar kunstobject.

Niet als voorbode voor de plannen in 2018 om het gedateerde plein anders en moderner te gaan inrichten, maar als opening van de expositie 'Plein Air' van de kunstenaars Bollenstreek in Beeld (BIB) in het gemeentehuis.

Voorzitter Klaar Wolff vertelt kort dat de groep weliswaar door de hele Bollenstreek zwerft, maar de thuisbasis Lisse is en er daarom voor een locatie in het dorp is gekozen. "Speciale dank gaat uit naar Anna van den Berg, die alles heeft georganiseerd".


Wethouder Adri de Roon hoort het goedkeurend aan. "Wat is er nou mooier dan als liefhebber van kunst, de verschillende kunstvormen letterlijk in je schoot geworpen te krijgen of in dit geval vlakbij je werkplek". De Roon vindt de opening buiten heel toepasselijk. "Kunstenaarscollectief BIB heeft geen vaste plek meer en heeft tegenwoordig als motto om de kunst letterlijk en figuurlijk naar buiten brengen. En dat is op deze manier goed gelukt.

Ik vind het BIB een interessante groep, die wel degelijk een functie heeft, want anders besta je niet alweer vijftien jaar. De groep is ook omvangrijk met vierentwintig kunstenaars, die alle disciplines vertegenwoordigen. Ik vergelijk het BIB een beetje met het impressionisme. Een kunststroming die rond 1860 opkwam in Frankrijk en zich kenmerkte door het weergeven van de werkelijkheid op een doek, zoals de schilder die op dat moment ervoer. Als kunstenaars hebben jullie deze stroming alleen in een modern jasje gehesen. Kunst ter plekke, snel en spontaan maken om het eventueel pas later en elders volledig af te werken."


Blikvanger was het door vele inwoners verafschuwde monument voor het gemeentehuis, in de volksmond ook wel 'de pispaal van Lisse' genoemd. Het werd voor de gelegenheid door kersvers BIB lid en kunstfotograaf Ell Geeh uit Voorhout in het rood werd gehuld. Het baken a la Christo trok weliswaar weinig publiek naar het gemeentehuis, maar er meldde zich ter plekke wel een nieuw lid aan.


De expositie met kunstwerken vervaardigd door lokale kunstenaars, die in het voorjaar en de zomer buiten en in de Bollenstreek zijn gemaakt, is nog tot en met 9 oktober in het gemeentehuis te bezichtigen. Dat kan tijdens de openingstijden. Doel van de kunstenaars is om kennis uit te wisselen, te inspireren en de kunst in het algemeen en de eigen kunst in het bijzonder onder de aandacht te brengen van een breder publiek.

Meer informatie via de website.

 

Meer info: http://www.bibkunst.nl