Zeemanskoor De Torren zorgde zaterdag weer voor volle terrassen op 't Vierkant bij de derde editie van haar shantykorenfestival (Foto: Erwin Brandt).

"Er waren meer bezoekers dan vorig jaar en ze bleven"
Laatste update: 7 september 2017 om 11:20

LISSE - Vijfenveertig Torren, drieëndertig Mina's, achtendertig Zilkers, vijftien Pretnoten en vier gastvrouwen vormden afgelopen zaterdag de ingrediënten van het derde Shantykorenfestival op 't Vierkant.

De hele middag was 't Vierkant goed gevuld. Er waren zelfs meer bezoekers dan vorig jaar."En ze bleven", vertellen organisatoren Theo Beijk, Peter van der Zijden, Hans Hoogkamer en Rinus van Stein van Zeemanskoor De Torren enthousiast.


Precies om elf uur begon het festival en opende burgemeester Lies Spruit op de bekkens het evenement, waarna er geen houden meer aan was. In een strak ritme en een hoog tempo verschenen Dameskoor de Bollen Mina's uit Lisse, Shantykoor de Zilk en Zeemanskoor De Torren uit Lisse telkens om beurten op het podium en verzorgde de welbekende Lissese Pretnoten, met onder andere drie generaties Wessels - Gijs, Herman en Jan - voor een zwierende muzikale omlijsting. De vier gastvrouwen verwenden tussendoor de deelnemers met een natje en droogje en zelfgemaakte lunchpakketten.


Om vijf uur was de afsluiting en zongen alle koren gezamenlijk nog enkele nummers. Wat opviel waren de nieuwe tenues van De Torren en de nieuwe en vrouwelijke dirigent Yolanda Brouwer. "Ze moet het mannenkoor van nieuwe impulsen gaan voorzien. En dat is vandaag aardig gelukt", aldus één van de vele genietende bezoekers. "Het klinkt, hoe zal ik het zeggen, lang niet meer zo oubollig als voorheen."


De vele bezoekers, jong en oud, keerden langzaam weer huiswaarts, waarna het aan de deelnemers was om de opengevallen plaatsen op de terrassen te vullen. Daar werden de droog gezongen kelen natuurlijk voorzien van de broodnodige smering.