Leerlingen van het eerste uur, Dorry de Rooze uit Lisse en Peter Nije uit Zeeland, namen net als ruim honderdvijftig andere oud-leerlingen, docenten en personeel van de Rembrandtschool definitief afscheid van het gebouw aan de Frans Halsstraat, maar niet van elkaar (Foto: Erwin Brandt).

ReŁnie als definitief afscheid van de Rembrandtschool
Laatste update: 7 september 2017 om 11:17

LISSE - Waar op andere plekken de scholen in Lisse alweer volop in bedrijf zijn, bleef het bij de Rembrandtschool stil.

Aan het eind van vorig schooljaar sloot de school aan de Frans Halsstraat zijn deuren vanwege het teruglopend aantal leerlingen. Tot afgelopen zaterdag toen ruim honderdvijftig oud-leerlingen, docenten en personeel bijeenkwamen om nog één keer de bijna vijftigjarige school van binnen en van buiten te zien en voorgoed afscheid te nemen van het gebouw met al zijn verhalen.

Peter Nije van de allereerste lichting uit 1969, die voor deze gelegenheid is overgewaaid uit Zeeland en 'per ongeluk' organisator is achter de reünie, kijkt genoegzaam in het rond. "Vijf jaar geleden heb ik de facebooksite 'De Rembrandtschool' opgericht en op verzoek van de school drie jaar geleden veranderd in Reunie-Rembrandt-school-Lisse. De school wilde namelijk een eigen site en we konden toen niet bevroedden dat de school ook zelfs definitief gesloten zou worden.

Zes jaar geleden stemde de gemeenteraad tenslotte nog in met nieuwbouw en later renovatie om in februari van dit jaar het besluit te nemen om er maar helemaal mee te stoppen. Het initiatief werd trouwens in eerste instantie genomen door een aantal leerlingen van het eerste uur: Johan van Kooten, Fons Alkemade, Richard Dreef, Raymond van der Pool en Christine Pet-Sepers. En ze vroegen mij vanwege de facebooksite om mee te helpen". 

Ondanks dat er later is bijgebouwd ervaar je de school als kind toch totaal anders, vertellen een aantal bezoekers. "Wat is het eigenlijk klein van binnen en vroeger zag je de straat helemaal niet of je lette er niet op. De school leek ook zo ver weg, maar dat kwam denk ik omdat je onderweg naar school in je beleving al verschillende 'avonturen' had beleefd. Pet Sepers vertelt dat de organisatie in eerste instantie ietwat teleurgesteld was met het aantal vooraf aangemelde deelnemers: honderddertig. "Maar de mensen druppelen nog steeds binnen en er zijn er toch al ruim twintig meer", constateert hij opgelucht. "Een paar maanden terug dachten we stiekem aan honderden reünisten, maar hier zijn we ook blij mee."


Na de inloop vertelde oud hoofd van de school 'meester Karel Lankhorst' over die goede ouwe tijden en na de warme hap en muziek moest het pand voorgoed en definitief verlaten worden. Rondhangen op het schoolplein mocht daarna nog wel. Ondanks dat de school stopt te bestaan, wil de organisatie het evenement over vijf jaar op een andere locatie herhalen. "Het was enorm geslaagd en het voorziet blijkbaar toch in een behoefte. Mijn site heeft ook al bijna driehonderdvijftig volgers", aldus Nije. Wat er met het gebouw aan de Frans Halsstraat, eigendom van de gemeente, gaat gebeuren is tot op heden nog niet bekend.