Burgemeester Jan Rijpstra spreekt de deelnemers aan de eerste Hollands Duin Trail voor de start toe: "Bewegen is gezond en dat kun je combineren met natuurbeleving, de ideale combinatie" (Foto: Flashlight Fotografie).

Sportief genieten van de natuur bij eerste 'Hollands Duin Trail'
Laatste update: 5 september 2017 om 15:35

NOORDWIJK - De Hollands Duin Trail is afgelopen zaterdag een groot succes geworden. Noordwijk European City of Sport 2017 presenteerde met gepaste trots deze eerste editie.

De organisatie lag in handen van Trailrunning Europe in samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Noordwijk. Voorafgaand lieten de organisatoren weten meer dan 500 deelnemers te verwachten over de verschillende afstanden, en dat lukte.

Trailrunning wordt al wat langer in het buitenland beoefend, maar in Nederland wordt deze tak van hardlopen nu ook steeds populairder. De Hollands Duin Trail is een beachtrail met drie afstanden: 10 en 20 en 30 kilometer. De trail is 90% onverhard en liep onder anderen door het prachtige natuurgebied Hollands Duin. Op het strand bij watersportcentrum Beach Break ging de trailrun van start, hier was tevens ook de finish. Sportwethouder Gerben van Duin verzorgde het welkomstwoord.


Het sportieve element past heel goed bij de nieuwe branding van de gemeente. Noordwijk, de Energieke 7-Sterren Kustplaats. De Hollands Duin Trail verbindt daarbij de sterren: 'geweldige sportmogelijkheden', 'gezond en vitaal', 'samen bouwen aan de energieke samenleving' en natuurlijk genieten van de 'rijke natuur en het mooie landschap'. "Wij zijn er voor alle mensen die genieten van de duinen", vertelt burgemeester Jan Rijpstra. "Het is verbinding zoeken tussen de natuur en activiteiten. Bewegen is gezond en dat kun je combineren met natuurbeleving, de ideale combinatie. Er is een goede organisatie en er zijn veel aanmeldingen, minimaal 500 en er zijn ook nog wel extra inschrijvingen". Als het aan de burgemeester zou liggen komt er volgend jaar weer een Hollands Duin Trail. "Ik zou direct ja zeggen", aldus een zeer enthousiaste burgemeester. Samenwerken met Staatsbosbeheer gaat prima, daar ben ik groot voorstander van."


"Het is een mooi gebied", vertelt Chris van Beem van de organisatie. "Er zijn afwisselende paden. Namelijk het strand, het duin en je moet op en neer lopen. De dynamiek is leuk voor de trail."Het gaat volgens Van Beem om het genieten tijdens het lopen. "Kijk eens hoe mooi de natuur is! Het is een nieuw initiatief en dat maakt het super gaaf. De duinen kunnen er geen schade van oplopen. We waren aan het zoeken naar manieren hoe dit evenement gedaan kan worden zonder dat het storend is, dat mensen niet zien dat er een wedstrijd bezig is. Het zal wel inpact hebben, maar niet overdreven storend. Het is een zwaar parcours, het lopen in de volle zon, veel klim en bos en zand. Dit is een stevige prestatie die de mensen neerzetten."


"We gaan goed evalueren en ik zou zeggen volgend jaar weer", aldus boswachter Mark Kras. Ook de deelnemers waren erg enthousiast. "Het was heerlijk om even lekker over het strand te rennen om vervolgens het mooie duin te zien", vertelt een deelnemer. Het was best warm, maar in de duinen is het op veel plekken wel koel. Ik heb een geweldige dag gehad. Wat een pracht landschap heeft Noordwijk! We zijn er - als het volgend jaar weer is - zeker bij."