Taalhuis-ambassadeur Wilma van Werkhoven (met telefoon) was maandag van de partij in Noordwijkerhout: "Ik zeg tegen iedereen die niet goed kan lezen, dat je je nergens voor hoeft te schamen" (Foto: Tineke Bos).

"Het is nooit te laat om te leren lezen en schrijven"
Laatste update: 5 september 2017 om 14:46

NOORDWIJKERHOUT - In het kader van de Week van de Alfabetisering wordt deze week op verschillende manieren aandacht besteed aan laaggeletterdheid.

Er zijn in ons land heel wat mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Omdat ze dat nooit goed hebben kunnen leren op school en tegenwoordig ook vaak omdat zij een migratie-achtergrond hebben en het Nederlands niet hun moedertaal is. Bibliotheek Bollenstreek wil laaggeletterdheid bestrijden en om die doelstelling te bereiken, komt het Rijdend Taalcafé deze week op een aantal plaatsen in de Bollenstreek.

Maandagmorgen stond de bus op het Marktplein in Noordwijkerhout, waar een heuse barista koffie schonk voor belangstellenden. Daarnaast werd men geïnformeerd over de activiteiten van het Taalhuis. Daar hebben vrijwilligers leerzame ontmoetingen met mensen met een taalachterstand om hen op een informele manier Nederlands te leren, veelal door individuele begeleiding. Laaggeletterden vinden het vaak iets om zich voor te schamen en proberen hun probleem te verbloemen.


"Brieven legde ik altijd ongeopend weg," vertelde Wilma van Werkhoven terwijl ze bij het Taalcafé folders uitdeelde en met voorbijgangers praatte. Zij is ambassadeur voor het Taalhuis en heeft zelf pas op latere leeftijd leren lezen. "Maar ik zeg tegen iedereen die niet goed kan lezen dat je je nergens voor hoeft te schamen en dat het nooit te laat is om te leren lezen en schrijven. Vroeger op school heb ik het niet geleerd en toen ik daarna naar de Huishoudschool ging, leerde ik het ook niet. Op mijn vijftiende ben ik gaan werken als hulp in een bejaardentehuis. Leuk vond ik dat, om oude mensen te helpen.

Mijn man merkte het natuurlijk wel op een gegeven moment dat ik niet kon lezen, maar hij vond het geen probleem. Hij regelde gewoon alle zaken. Mijn jongste zoon ging uiteindelijk met me mee om me in te schrijven bij het Studiehuis. En daarna ging ik naar het ID College. Ik heb er bijna vijf jaar over gedaan om te leren lezen; schrijven gaat nog niet heel erg goed, want ik ben dyslectisch. Maar ik ben erg blij dat ik die stap toch heb gezet en ik zou het iedereen aanraden."


Medewerker van het Taalhuis Jeanette Heikens is de hele week onderweg om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. "We hebben we hier al leuke gesprekken gehad en de wethouder is langs geweest," zei ze. "Mensen hebben vaak wel even tijd nodig om te beslissen dat ze alsnog willen leren lezen. Het is mooi als ze door iemand uit hun omgeving meegenomen worden. En mensen met een migratie-achtergrond worden vaak naar ons verwezen, bijvoorbeeld door Vluchtelingenwerk. We zien ook dat er veel belangstelling is voor de Voorlees Expres (voorlezen aan kinderen die weinig of geen Nederlands spreken - red.) Wij kunnen elke taalvraag in principe in behandeling nemen. En laaggeletterden helpen we op weg."

Donderdag 7 september is het taalcafé te vinden in de bibliotheek van Noordwijk (Akkerwinde 1a). Belangstellenden zijn welkom van 14.00 tot 16.00 uur.