Wethouder Bas Brekelmans neemt onder toeziend oog van voorzitter Roland van Duijn een drop-kick als openingshandeling. Geen van zijn drie pogingen leverde punten op, maar hij kreeg wel een luid applaus (Foto: Ingrid Langeveld).

Wethouder Bas Brekelmans trapt kunstgras The Bassets in gebruik
Laatste update: 5 september 2017 om 14:10

SASSENHEIM - De Sassenheimse Rugbyclub The Bassets beschikt sinds kort over een gloednieuw kunstgrasveld.

Afgelopen zaterdag nam de vereniging onder grote belangstelling van leden en genodigden de kersverse groene mat op feestelijke en ludieke wijze officieel in gebruik. Onder luid applaus verrichtte voorzitter Roland van Duijn samen met de Teylingse wethouder Bas Brekelmans een alleszeggende drop-kick, die het harde werken in de voorbije zomermaanden door een groep van 30 vrijwilligers bekroonde. "Wij gaan op dit veld dit seizoen landskampioen worden", stak Van Duijn de ambities van de Ereklasser niet onder stoelen of banken.

"De oude grasmat was op en hard aan vervanging toe", verkondigde penningmeester Ad Wijten, die namens de club bij de gemeente het uiteindelijk gehonoreerde verzoek tot financiële ondersteuning indiende dat als doel had bij te dragen in de aanlegkosten van een vervangend veld. "Daarnaast eist de Nederlandse Rugby Bond dat een Ereklasse spelende vereniging twee speelvelden heeft of beschikt over een kunstgrasveld. Voor een tweede veld is op ons complex geen ruimte en een verhuizing van de vereniging binnen de gemeentegrenzen behoorde niet tot de mogelijkheden. Slechts de aanleg van een kunstgrasveld kon de aanwas van het aantal leden, de sportieve inhaalslag en de stabiliteit die de club de laatste jaren doormaakt en aan onze ijverige doelstellingen beantwoorden", belichtte de 'schatbewaker' van de club de veldvervanging.


De moderne kunstgrasmat, die bij regulier onderhoud (dat de vereniging overigens in eigen beheer uitvoert) een levensduur kent van zeker tien jaar, is volgens Van Duijn binnen de rugbywereld de allernieuwste in zijn soort. "De onderlaag beschikt over een zeer hoogwaardige mate van demping, die voor extra veerkracht zorgt. Daarbij is het gras iets langer dan het gras in de kunstmatten bij het voetbal en kent het veld kurkkorrels en geen rubber. Dit om eventuele brandwonden die bij tackles of scrums kunnen ontstaan zo veel mogelijk te voorkomen", aldus de voorzitter, die opmerkte dat het op de mat heerlijk lopen is.


Met het nieuwe veld voldoet The Bassets aan de wens van de bond en is intensief gebruik mogelijk. "We groeien als kool, liefst twintig tot dertig procent. Fulltime gebruik van het nieuwe veld is dan wel essentieel gaat zeker gebeuren. Het biedt ons ook veel meer mogelijkheden, zoals het geven van clinics", vertelde Van Duijn. Hij vertelde dat The Bassets momenteel al samenwerkt met Rugby Noordwijk en de Rugby Club Haarlem om individuele groei van spelers te faciliteren.


Van Duijn liet weten dat de gemeente Teylingen de aanlegkosten, die zijn begroot op een kleine zes ton, compleet draagt. Penningmeester Steffen Smeenk van Rugby Nederland noemde dat laatstgenoemde aspect een ongewone en bijzondere situatie. "Het is werkelijk van fantastisch dat een gemeente de aanleg van zo'n kostbaar veld financieel ondersteunt. In het rugby is dat niet gebruikelijk", aldus Smeenk, die de toepassing van kunstgrasvelden in deze tak van sport toejuicht: "Kunstgrasvelden komen de snelheid én de atletische kant van de rugbysport ten goede."


Brekelmans, die voorafgaande aan de drop-kick volgens de wedstrijdtradities van de vereniging door Van Duijn met een clubstropdas en clubschildje werd verrast, sloot het formele gedeelte van de middag met passende woorden af: "Een supermooi veld dat er geweldig uitziet en klaarligt om goede wedstrijdprestaties neer te zetten. Met plezier verleende de gemeente aan deze investering zijn bijdrage."