Kunstenaar Eline JJ: "Ik heb geprobeerd de veranderingen die wij in ons persoonlijke leven ondervinden, maar ook de veranderingen van de planeet waarop we leven, vorm te geven. Dit heb ik gedaan door middel van ruimtelijke vormgeving en fotografie" (Foto: Anouk Dijkshoorn).

Een veranderende wereld in kunstwerken gevangen
Laatste update: 17 augustus 2017 om 14:09

HILLEGOM - De wereld om ons heen veranderd continu. Globalisering, klimaatveranderingen en de technische revolutie zijn slechts een aantal veranderingsprocessen.

Ook onze persoonlijke levens zijn aan verandering onderhevig. Kunstenaar Eline JJ probeerde dat met haar expositie 'Living Metamorphosis' vorm te geven. De expositie vond op zaterdag 12 en zondag 13 augustus plaats in Kunstenaarscollectief De School.

Eline JJ is een kunstenaar in ruimtelijke vormgeving en fotografie. Ze heeft de kunstacademie in Haarlem gevolgd en heeft sinds een aantal jaar haar eigen atelier in Kunstenaarscollectief De School. Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus vond haar eerste solo-expositie plaats. Eline: "Ik heb een aantal weken hard gewerkt aan de expositie. De ruimte heb ik stukje voor stukje heel nauwkeurig ingericht. De schilderijen moesten allemaal recht aan de muur hangen, de spiralen moesten aan het plafond bevestigd worden en alles moest natuurlijk op kleur uitgezocht worden." Het harde werken leverde een mooi resultaat op: de expositie 'Living Metamorphosis'.


"Ik heb geprobeerd de veranderingen die wij in ons persoonlijke leven ondervinden, maar ook de veranderingen van de planeet waarop we leven, vorm te geven. Dit heb ik gedaan door middel van ruimtelijke vormgeving en fotografie." Het kunststuk dat meteen opviel bij binnenkomst was een grote stoffen spiraal die aan het plafond was bevestigd. Eline: "Wanneer ik in een museum ben heb ik zelf altijd de neiging om de kunststukken aan te raken. Tijdens deze expositie mogen de bezoekers dan ook mijn kunstwerken aanraken of er zelfs in dansen." Daar maakte een van de bezoekers graag gebruik van. Met een toepasselijk muziekje op de achtergrond danste zij sierlijk en met ritmische bewegingen in de spiraal. Ook hingen er veel fotokunstwerken van bomen, landschappen en water. De foto's waren mooi bewerkt en sommige waren zelfs beschilderd.


Rondleiding
Eline nam de bezoekers mee voor een rondleiding door het oude gebouw van De School. In het kunstenaarscollectief zijn verschillende ateliers gevestigd en er is ook een muziekruimte te vinden. In de gang op de begane grond staat 'de goede doelenhoek'. Eline: "Ik sponsor een meisje uit Gambia die onlangs een prothese heeft gekregen. Door haar handicap ging ze niet meer naar school en had ze nergens meer zin in. Nu gaat het gelukkig een stuk beter en gaat ze ook weer naar school. In Gambia ben ik ook op een school geweest en daar heb ik samen met de kinderen geknutseld."


In het atelier van Eline lagen een aantal portrettekeningen uit haar kunstacademietijd. Ook hing er een zelf gebreid gordijn voor het raam. "Dit gordijn heb ik gemaakt met hele grote breinaalden, gemaakt van bezemstelen." Daarnaast lag er op de tafel een fel rood vilten kunstwerk onder de naam 'Werk in uitvoering'. Een opvallend kunststuk was een grote lapjesdoek die diende als beschutting. Eline: "Ik heb dit werk 'Shelter?' genoemd. Het vraagteken staat in de naam omdat men zich kan afvragen of je wel echt kunt schuilen en daarmee veilig bent voor al het naars in de wereld." Met de expositie nam Eline JJ afscheid van De School. "Binnenkort zal ik De School verlaten en thuis verder gaan met fotograferen en ruimtelijke vormgeving".