Dat tractoren meer kunnen dan alleen landbouwmachines trekken werd in Noordwijkerhout op beeldende wijze duidelijk gemaakt (Foto: Tineke Bos).

Bollenstreek in Bedrijf boft dat het geen strandweer is
Laatste update: 17 augustus 2017 om 11:15

NOORDWIJKERHOUT - Langs de Schippersvaartweg, de Leidsevaart en de Pilarenlaan in Noordwijkerhout wezen wapperende vlaggen en emmers vol gladiolen de weg.

Langs de Schippersvaartweg, de Leidsevaart en de Pilarenlaan in Noordwijkerhout wezen wapperende vlaggen en emmers vol gladiolen de weg: belangstellenden konden zaterdag een kijkje nemen bij bloemen- en plantenkwekerijen en andere agrarische en aanverwante bedrijven zoals mechanisatie- en constructiebedrijven en dienstverleners. Dat gebeurde in het kader van de 26e editie van de Agrarische Open Dag Bollenstreek in Bedrijf. Over belangstelling hadden de bedrijven niet te klagen.

Er reed een tractortreintje heen en weer tussen de bedrijven, een service waar door groot en klein gebruik van werd gemaakt. Voor gezinnen met kinderen waren leuke attracties bedacht als springkussens, knutselen, bloemstukjes of een kleurplaat maken of een spannend rondje op de rodeostier. In koffie en limonade werd voorzien en menig kind stond met open mond te kijken naar de enorme tractoren en landbouwmachines die tentoongesteld waren.


"We boffen dat het geen strandweer is," lachte Theo Nulkes terwijl hij het publiek rondleidt bij Bloemenkwekerij WIN Bloom. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt en verwerking van zomerbloemen, te weten Alchemilla (Vrouwenmantel) en Eryngium ( blauwe distels). "Nou, zulke mooie distels heb ik nog nooit gezien," verzucht een bezoekster. Belangstellend wordt er naar de informatie geluisterd. Men komt allerlei zaken te weten waar men geen idee van had: planten worden gestekt in Polen en groeien op in Spanje, waarna de bloemen hier verkocht worden voor boeketten. Via een loopplank over de sloot kon het publiek van dichtbij bekijken hoe de bossen Vrouwenmantel werden geoogst en gebundeld.


Bloemenkwekerij Geerlings is gespecialiseerd in Zantedeschia en Calla; ze hebben een kwekerij en een handelsbedrijf in deze knollen. Enthousiast vertelt Geerlings over de "kwetsbare naakte knol, waar uiterst zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Het gaat bij ons niet om de bloemen, alleen de knol wordt verhandeld. Wij zijn veruit de grootste kweker van de wereld van dit product," klonk het niet zonder trots.


Museum de Zwarte Tulp uit Lisse had daar ook een stand met informatie over de geschiedenis van de bloembollenteelt. Bij een ander bedrijf kreeg een imker de gelegenheid om zijn bijenvolk te laten zien en er over te vertellen. Bij vrijwel elk bedrijf was een extra activiteit georganiseerd: het Hoogheemraadschap van Rijnland besprak de waterkwaliteit en het waterbeheer, NoVaTo gaf uitleg over de geschiedenis van het gebied rond Noordwijkerhout en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond sprak over hun plannen en projecten.


Kwekerij Bouwmeester is gespecialiseerd in het telen van irissen, maar liefst 400 variëteiten. Bij Flexwonen De Trampoline konden woonlocaties voor arbeidsmigranten worden bewonderd en bij Meeuwenoord Groep draaide alles om het milieuvriendelijk sorteren van afval en recycling.

Veel aandacht was er voor landbouwmechanisatie en constructie; verschillende bedrijven toonden enorme plant- en rooimachines en tractoren. Waar het bij het ene bedrijf vooral ging om het vervaardigen van  onderdelen als gigantische wielvelgen, was het andere bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van machines of in de reparatie en het onderhoud. Een Hillegoms echtpaar kijkt de ogen uit: "Je hebt toch geen idee wat er in die enorme hallen allemaal gedaan wordt. En wat een ontwikkeling in de bloemensector, al die moderne machines!"


Een echtpaar uit Leiden dat op het treintje zit te wachten vertelt: "We lazen dit in de krant en het leek ons wel interessant om eens te kijken. Het is beslist de moeite waard."