Pieter Vink tijdens één van zijn vele optredens in het profvoetbal. Na ruim twee decennia moet ie noodgedwongen stoppen: "Ik zal weer gewoon moeten gaan werken" (Foto: Orange Pictures).

Noordwijkerhouter kampt met hardnekkige blessure
Laatste update: 10 augustus 2017 om 11:12

NOORDWIJK(ERHOUT) - Het persbericht van de KNVB kwam als een donderslag bij heldere hemel. Topscheidsrechter Pieter Vink, net weer terug aan het front, besloot om een kleine twee weken geleden zijn fluit definitief aan de wilgen te hangen.

Voor de geboren Noordwijkerhouter kwam er daarmee een einde aan een carrière van 22 jaar bij de voetbalbond. Een hardnekkige hamstringblessure, die hem eerder al eens een jaar aan de kant hield, begon hem opnieuw parten te spelen.

"Het gebeurde een paar weken geleden in de voorbereiding. Weer hetzelfde als twee jaar geleden. Ik zou weer een jaar moeten revalideren. Ik reed destijds vier keer per week naar Amsterdam. Dat kan ik nu gewoon niet meer opbrengen. Het is mooi geweest." De 50-jarige Vink kon niet eens zijn afscheidswedstrijd tussen Feyenoord en Real Sociedad meer fluiten vanwege z'n kwetsuur.


Zien we Vink eventueel later nog terug op de amateurvelden? "Nee, dat zeker niet. Dat gaat niet met m'n blessure en ik heb een mooie loopbaan gehad die ik op deze manier wil afsluiten. Ik heb vorig seizoen nog Feyenoord en Ajax gefloten. En een finale in de play-offs. Veel oud-collega's hebben daarna nog wel op amateurniveau gefloten, maar dan zou ik alsnog in het weekend weg zijn en dat is niet iets waar ik heel erg naar uitkijk."


Zijn dienstverband bij de KNVB is daarmee ook ten einde. "We zijn er goed uitgekomen. Het is geen geheim dat ze van de iets oudere arbiters af wilden. Dat hebben we goed opgelost." Is daarmee ook zijn rol als voorvechter van de 'videoreferee' uitgespeeld? "Voorlopig wel. Ik wil eerst eens kijken hoe het zich allemaal ontvouwt bij de bond en wie er op welke posities komen. Het loopt op dit moment niet echt lekker allemaal. Maar ze weten mij wel te vinden."


Tegelijkertijd met z'n blessure is het bestuurslid technische zaken bij Noordwijk verhuisd naar een appartement in de badplaats. Na 35 jaar verruilt hij Noordwijkerhout voor een plek aan de zee. "Ik heb altijd gezegd dat als de kans zich voor zou doen ik dat graag zou willen. En toeval bestaat niet zeggen ze, dus dit was een mooi moment. Helemaal gelijkvloers en op een mooie plek."


Nu hij meer tijd heeft, is hij dan ook vaker te zien bij zijn geliefde club? "Zeker. Ik zal er iedere zaterdag bij zijn om het eerste te zien spelen. Qua functie zal ik hetzelfde blijven doen. Daar ging al veel tijd inzitten en dat zal echt niet minder worden."


Vink klinkt naast realistisch ook opgelucht. Hij ziet er de voordelen wel van in. "M'n vrouw hoeft nu niet meer alleen naar een feestje en er hoeven geen dingen meer gepland te worden om mijn agenda heen. Dat wordt allemaal een stuk gemakkelijker."


Vink was tien jaar lang profarbiter, maar in tegenstelling tot de profvoetballers is er voor hem geen financiële onafhankelijkheid weggelegd. "Nee, zeker niet. Ik zal gewoon moeten gaan werken. En dat vind ik ook niet erg."  Voor hij fullprof werd, werkte Vink bij de politie. Daar zullen we hem niet meer terug gaan zien. "Niet in een functie als iemand die bonnen zal schrijven."