Liz Wassenaar van Little Dresses for Africa overhandigt kinderkleding aan Mirjam de Boer van Stichting Present Bollenstreek. De kleding komt in de zomerpakketten (Foto: pr).

Present Bollenstreek deelt zomerpakketten uit
Laatste update: 7 juli 2017 om 10:47

LISSE/STREEK - Dit weekend begint in onze regio de zomervakantie. Voor de meeste mensen een heerlijke periode, maar voor sommige een confronterende tijd.

Want terwijl er veel mensen afreizen naar mooie plekken in binnen- en buitenland, zijn er ook streekgenoten die zich dat niet kunnen veroorloven. Daarom deelt de Stichting Present Bollenstreek zomerpakketten uit aan gezinnen die wel een extraatje kunnen gebruiken.

De zomervakantie betekent voor heel veel mensen: een aantal weken lang plezier, met vakanties, dagjes uit en lekker vaak naar het zwembad. Maar er zijn ook mensen voor wie de zomervakantie juist een extra moeilijke periode is, omdat ze te weinig financiële middelen hebben om op vakantie te gaan en om al die weken voor vermaak te zorgen. "Deze kwetsbare gezinnen willen wij graag bemoedigen met een klein gebaar," licht Sunia van Maris, coördinator van Present Bollenstreek, toe. "Met een zomerpakket hopen wij de zomer net een stukje zonniger te maken voor hen!"


Dat hier grote behoefte aan is, wist Van Maris eigenlijk al. "Wij zetten ons het hele jaar door in voor kwetsbare mensen in de Bollenstreek. Mensen die gezondheidsproblemen, of geen geld of geen netwerk hebben om klussen aan te pakken of uitstapjes te maken. Deze actie is bedoeld voor kwetsbare gezinnen die begeleid worden door maatschappelijke organisaties in verband met diverse zorgen. Voor hen is de zomervakantie extra moeilijk. Daarom gaan wij hen deze week verrassen met een zomerpakket."


De pakketten worden samengesteld door vrijwilligers uit de hele Bollenstreek, in de meeste gevallen ook gezinnen met kinderen. Die zijn 1-op-1 gekoppeld aan de ontvangende gezinnen, die zijn aangemeld via maatschappelijke organisaties zoals JGT, Kwadraad en Reuring. De samenstellers hebben de gegevens van de gezinnen ontvangen, zodat ze een pakket op maat kunnen samenstellen. "Het matchen was nog even een uitdaging omdat we meer aanmeldingen van ontvangende gezinnen hadden gekregen dan van gevers," aldus Van Maris. "Dankzij ons eigen netwerk kunnen we nog een paar extra zomerpakketten maken en hebben we er slechts een aantal niet kunnen toekennen. Het is geweldig dat we deze week 25 gezinnen in de hele Bollenstreek dit extraatje kunnen geven!"


De zomerpakkettenactie van Present Bollenstreek is positief ontvangen. "Een prachtig initiatief!" aldus Els Troch van Reuring in Noordwijk. "Ik weet zeker dat gezinnen dit geweldig gaan vinden." Charlitha Vesseur van JGT Lisse licht toe: "Er zijn gezinnen die echt opzien tegen de zomervakantie, omdat de kinderen zes weken thuis zijn zonder dagbesteding. Dit is dan echt een kadootje voor hen."


Een aantal ondernemers uit de streek deed donaties voor in de pakketten. Zo gaf KidsZoo uit Noordwijkerhout gratis toegangskaartjes, evenals Speeltuinvereniging Bijdorp uit Sassenheim. Daarnaast werd een knutselworkshop aangeboden en kwam er ook initiatief van Little Dresses for Africa, die kinderkleding maakte voor in de pakketten. "Wij zijn begonnen als Little Dresses for Africa, maar we merken dat we overal op de wereld kinderen blij kunnen maken. Hoe prachtig is het dat we ook kinderen in onze regio een uniek kledingstuk kunnen geven, dat is handgemaakt door vrouwen uit de Bollenstreek," aldus Elizabeth Wassenaar. "Deze spontane reacties zijn echt hartverwarmend," aldus Van Maris. "Het laat zien dat er veel mensen in de Bollenstreek zich willen inzetten voor een ander en graag naar elkaar omzien."

Meer info: http://www.bibliotheekkatwijk.nl