Everett Eugene Geiger (Foto aangeleverd door Fred van der Putte).

Hoe een Amerikaanse piloot uiteindelijk een naam kreeg
Laatste update: 18 april 2017 om 13:41

NOORDWIJKERHOUT - Op 2 mei om 19.30 uur organiseert de stichting Noordwijkerhout van Toen in gebouw de Zeestroom aan de Hoogstraat 58a een lezing over een Amerikaanse piloot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in de gemeente Noordwijkerhout een geallieerd vliegtuig neergestort.

Van dit toestel werden delen gevonden bij De Zilk, achter De Tiltenberg. Ongeveer vijf jaar geleden begon Fred van der Putte een onderzoek naar dit toestel. Zijn  belangrijkste uitgangspunt was het lot van de bemanning. Ondanks dat vele inwoners uit De Zilk wisten dat er een vliegtuig was neergestort kon niemand hierover iets zinnigs vertellen. Uiteindelijk is het Fred gelukt om een compleet verhaal te reconstrueren.


Dit verhaal wordt op 2 mei gepresenteerd aan de hand van authentieke foto's, het verhaal van de piloot en een ooggetuigenverslag. U kunt luisteren naar een aangrijpend relaas met daarin ook een stukje geschiedenis over de Amerikaanse luchtmacht. Verder krijgt men wetenswaardigheden over het toestel en worden er onderdelen van getoond. Deze avond wordt duidelijk welke ontberingen en offers deze Amerikaanse bemanningen moesten doorstaan om te overleven tijdens deze donkere tijd onder het Naziregime.
De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.