Gauke Andriesse, alias Felix Weber: "Ik schrijf graag over dingen die me raken."(Foto: Tineke Bos)

Gauke Andriesse schrijft historische thriller onder pseudoniem
Laatste update: 2 november 2016 om 14:35

VOORHOUT - Felix Weber is het pseudoniem voor de in Voorhout woonachtige schrijver Gauke Andriesse ( 57 jaar).

Onder zijn eigen naam heeft hij een vijftal thrillers geschreven en hij won in 2011 de Gouden Strop voor één daarvan, 'De handen van Kalman Teller'. Zijn meest recente boek is een historische thriller getiteld 'Tot Stof', die hij schreef onder de naam Felix Weber. Het boek werd enthousiast ontvangen, kreeg goede recensies en werd door de recensent van de Volkskrant zelfs "één van de beste thrillers van 2016" genoemd.

Met gepaste trots laat Gauke Andriesse het artikel over zijn boek in de bijlage van de Volkskrant van afgelopen weekend zien. "Eigenlijk had ik verborgen willen blijven, maar men had al snel uitgevonden dat ik de schrijver moest zijn van 'Tot stof'. Desgevraagd heeft de uitgeverij dat ook toegegeven." Op de vraag waarom hij dit boek onder een andere naam wilde uitbrengen, antwoordt hij: "Ik wilde een nieuwe start maken; ik had vijf boeken geschreven waarin dezelfde hoofdpersoon figureerde en dat wilde ik niet meer, omdat ik niet in herhalingen wilde vervallen. Ik ben van uitgeverij veranderd, dit boek is uitgegeven door Meulenhoff de Boekerij. Ik ben erg tevreden over de samenwerking en vind ook dat dit boek er heel goed uitziet, een mooie cover die nieuwsgierig maakt naar de inhoud."


"Weber is de naam van mijn opa van moeders kant die in Indonesië is overleden en in Bandung begraven ligt. Ik schrijf graag over dingen die me raken: tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is er zo veel gebeurd. Ook veel duistere onaangename dingen. Onrecht en verraad, verzetsstrijders die hun leven hebben gewaagd is onrecht aangedaan en personen die collaboreerden kregen na de oorlog een hoge positie, zulke dingen. Als een soort genoegdoening wil ik die naar voren brengen. Met recht kun je zeggen dat de oorlog weliswaar voorbij is, maar nog niet vergeten, zoals op de cover staat. In deze historische thriller vertel ik over zaken die echt hebben gespeeld, die ik verweef met door mij bedachte gebeurtenissen. De recensent noemt het een 'fascinerende mix van fictie en non-fictie'."


Andriesse vertelt over het linkje met de actualiteit in zijn boek: "Uit het boek over Juliana dat net uitgekomen is, blijkt wat voor een slecht mens Bernhard eigenlijk was. In mijn verhaal wordt beschreven hoe hij zich gedroeg als aanvoerder van de binnenlandse strijdkrachten. Ik heb ruim twee jaar aan dit boek gewerkt, omdat ik veel research pleeg. Al lezend stuit je dan op zaken waar je meer over wil weten. Er zijn twee verhaallijnen: wat voormalig verzetsstrijder Siem Coburg in en na de oorlog meemaakt en hoe hij probeert uit te zoeken hoe het komt dat er in een katholiek internaat begin jaren 50 zo veel geestelijk gehandicapte kinderen gestorven zijn onder verdachte omstandigheden.

Indertijd is daarover in de Limburger veel geschreven, er is een uitgebreid rapport van het OM en de 'Affaire Heel' is bekend in Limburg en leeft daar nog steeds. Mijn boek is daar met belangstelling ontvangen. Maar ook toen ik het onlangs presenteerde bij Boekhandel van der Meer in Noordwijk, was de belangstelling groot. Mijn volgende boek zal gaan over nazi's die na de oorlog naar Argentinië zijn gevlucht; daaromtrent ben ik nu onderzoek aan het doen. Een boek schrijven is mooi, maar je wil toch ook graag gelezen worden."