Sjoerd van Zonneveld en Minoek van der Klauw, persoonlijk begeleiders bij Stichting SterkSaam, staan te popelen om in de nieuwe dagbestedingsschuur aan de slag te gaan (Foto: Erwin Brandt).

SterkSaam half oktober van start met nieuwe dagbesteding
Laatste update: 13 september 2016 om 11:52

LISSE - Stichting SterkSaam, gehuisvest in een monumentale bollenschuur tussen Lisse en Sassenheim, bouwt gestaag verder aan de toekomst.

De woon- en zorgboerderij aan de Heereweg 460a, die huisvesting biedt aan zes jong volwassenen met een verstandelijke beperking, krijgt tegenover de bollenschuur een aparte dagbestedingsschuur. Hier kunnen de vaste bewoners én maximaal veertien nieuwe deelnemers meerdere dagen, één dag of en dagdeel aan de slag kunnen met bijvoorbeeld timmeren of creatieve invallen.

Volgens verwachting is de ruimte medio oktober al operationeel. "Dan kunnen niet alleen onze eigen bewoners er terecht, maar ook cliënten van buitenaf", vertelt een enthousiaste Minoek van der Klauw, persoonlijk begeleider bij Stichting SterkSaam. "Wij richten ons in verband met de wet- en regelgeving en omdat de stichting nog te klein is in eerste instantie vooral op jongeren van 18 jaar en ouder, maar willen in de toekomst zeker ook heel graag iets met kinderen en tieners gaan doen. Het accent ligt op jongeren die klaar zijn met school en graag dingen willen leren en daarbij productief bezig zijn."


Van der Klauw zegt verder dat ze de bewoners en toekomstige deelnemers aan de dagbesteding het liefst als mensen met verstandelijke mogelijkheden in plaats van beperkingen. "Wij benaderen de mensen anders. We willen juist anders zijn met een geheel eigen identiteit én louter uitgaan van talentontwikkeling en geen beperkingen". Voorzitter Chris Laarman vult aan dat het ultieme doel van SterkSaam dan ook is om bij deze mensen op een ontspannen én vooral leuke manier eruit te halen wat in zit en uiteindelijk te leiden naar betaald werk. "Als ik kijk naar de bewoners en wat er nu al bereikt is, dan zie ik zeker mogelijkheden daartoe. Wij zijn daarom ook enorm blij met de Stichting Investeringsmaatschappij van Lent. Zij hebben namelijk de complete herfinanciering van de schuur mogelijk gemaakt, waardoor wij nu letterlijk en figuurlijk verder kunnen bouwen.  Op deze manier kunnen we verder werken aan onze toekomst en nog meer perspectief aan de cliënten bieden."


"Naast de nieuwe schuur is het de bedoeling om van de wagenschuur een kookstudio te gaan maken en met onze producten bij het bedrijfsleven langs te gaan", gaat Laarman verder. "Zo willen we bijvoorbeeld bij hockeyclub Hisalis voor twee dagen in de kantine gaan werken met onze cliënten". "Kortom, onze handen jeuken", aldus Sjoerd van Zonneveld, samen met Van der Klauw de persoonlijke begeleiders.
De stichting draait volledig op sponsoring en donaties en zoekt naast vrijwilligers voor creatieve hulp bij de dagbesteding, groene vingers voor de moestuin, aanleg van het buitenterrein, verzorgen van het hobbyvee en vervoer van bewoners en dagbesteders. Maar ook naar allerlei materialen, van schroeven tot kookspulletjes. "Eigenlijk is alles meer dan welkom", besluit Van der Klauw.


Voor meer informatie en/of het aanmelden als deelnemer of vrijwilliger kan men terecht op de website.

 

Meer info: http://www.stichtingsterksaam.nl